Ομήρου: Να μην παραγνωρίζεται το Κυπριακό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

19:21 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε την Τετάρτη πως «δεν είναι νοητό υπό το βάρος και κάτω από τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης, το Κυπριακό να τίθεται στο περιθώριο», σημειώνοντας ότι «επιβάλλεται και επείγει η αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και η διαμόρφωση και υλοποίηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής (για το Κυπριακό) στη βάση συγκεκριμένων κινήσεων και πρωτοβουλιών».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση

καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του ΚΣ ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ο ουδέτερος τρίτος, ως η ‘αθώα περιστερά’ η οποία μάλιστα επείγεται για λύση».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Αγκυρα, «την ίδια στιγμή απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να αναγνωρίσει την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

Για τις απευθείας συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε λύση αλλά αντίθετα οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και τέλμα το Κυπριακό».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι για αυτό επιβάλλεται αλλαγή στη στρατηγική επίλυσης του προβλήματος «με καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και με απόσυρση των απαράδεκτων υποχωρήσεων της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, της παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων και της απόδοσης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε τούρκους υπηκόους».

Στην πρόταση Ομήρου για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, συγκαταλέγονται, επίσης, «η διαμόρφωση ενός περιγράμματος λύσης του Κυπριακού που θα συνιστά το πλαίσιο ασφάλειας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας να υποβάλουμε αίτημα για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό και όχι τεχνοκράτη όπως συμβαίνει τώρα».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι, «ύστερα από κατάλληλη προετοιμασία, η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιας ελάχιστης δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού, προκειμένου η λύση να είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποτέλεσε πράξη άρνησης του λαού μας να αποδεχθεί μια λύση άδικη και ετεροβαρή που δεν διασφάλιζε την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και εγκαθίδρυε ένα μόνιμο πλέγμα κηδεμονίας της Τουρκίας επί της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι «το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα δεν ήταν ασφαλώς όχι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως ψευδώς κακόπιστοι τρίτοι ισχυρίστηκαν, διότι ο λαός μας ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση όμως που να είναι λειτουργική

Keywords
Τυχαία Θέματα