Ευχαριστίες στο προσωπικό της ΑΗΚ και ΡΑΕΚ

15:05 11/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς το προσωπικό και τα στελέχη της ΑΗΚ, όπως επίσης της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, εξέφρασε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, για την άμεση και υπεύθυνη ανταπόκριση τους στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκαν μετά την έκρηξη στο Μαρί, με

αποτέλεσμα την επίτευξη οριακής επάρκειας και τον προγραμματισμό για μόνιμη λύση του προβλήματος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε χαιρετισμό της στη Διάσκεψη Τύπου για την Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι πρόσφατες αποφάσεις της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής για ενίσχυση της συμμετοχής και των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Η ΑΗΚ, είπε, είναι ένας επιτυχημένος ημικρατικός οργανισμός που -στηριζόμενος στη μεγάλη τεχνογνωσία του προσωπικού του- δίδει για δεκαετίες δυναμικά το παρών του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προσφέροντας υποδομή και ηλεκτροπαραγωγή. Σημείωσε ότι η ΑΗΚ απετέλεσε για χρόνια πηγή εσόδων για το κράτος ως αποτέλεσμα των πολύ καλών αποτελεσμάτων της. ”Η λειτουργία της ΑΗΚ είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου είναι απομονωμένο και αποκομμένο από τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές”.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, πρόσθεσε, ότι η ΑΗΚ έχει καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των λειτουργικών της δαπανών τα τελευταία χρόνια και ότι αυτές οι προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής προσπάθειας, σύμφωνα με την Υπουργό, αποτελεί και η σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού για το 2010, αναφέροντας ενδεικτικά την απόδοση της κεφαλαιουχικής βάσης όσο και το πλεόνασμα του 2010.

Αναφορικά με τη στοχευόμενη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, η κ. Αντωνιάδου σημείωσε τη θετική στάση της ΑΗΚ στο θέμα της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο. ”Λόγω της αποδοτικότερης καύσης, η χρήση φυσικού αερίου οδηγεί προς μια πιο ανταγωνιστική αγορά και οφέλη τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την ΑΗΚ, καθώς και για ενδεχόμενους ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας, όπως και στην ηλεκτροπαραγωγή σε μεγάλες βιομηχανίες”.

Καθοριστικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία και την προοπτική εξέλιξης της, καθώς και για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από ενδεχόμενα γηγενή κοιτάσματα, είπε η Υπουργός Εμπορίου, θα αποτελέσουν τα ευρήματα της ερευνητικής γεώτρησης που έχει αρχίσει πριν τρεις βδομάδες στο τεμάχιο 12 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Ο πιθανός εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων, είπε, θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, κατέληξε η κ. Αντωνιάδου, θα εντάξει τη Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δίνοντας της την ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα