Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση της ΕΚΤ

15:12 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να δουν τι είναι διατεθειμένη να πράξει για να βοηθήσει την Ελλάδα όταν θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία συνάντηση της για άσκηση πολιτικής την Πέμπτη, με τα επιτόκια να αναμένεται να παραμένουν σταθερά πριν τη μεγάλη ένεση ρευστότητας που θα παραχωρήσει αργότερα αυτό το μήνα.

Η διάσκεψη Τύπου της ΕΚΤ

θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 ώρα Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μπορεί ωστόσο να μην εκδηλωθεί  για το θέμα αυτό καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταλήξει.

Οι αγορές θα θέλουν επίσης να δουν αν θα διαφανεί κατά πόσο η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια από 1,0% σε νέο χαμηλό ρεκόρ τους επόμενους μήνες ή κατά πόσο κάποια πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είναι αρκετά έτσι ώστε η Τράπεζα να κρατήσει στάση αναμονής.

Παρόλο που η ΕΚΤ αργότερα το Φεβρουάριο θα αποφασίσει για ένα δεύτερο χαμηλότοκο τριετές δάνειο αργότερα το Φεβρουάριο μετά από την τεράστια προσφορά των 489 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, αναμένεται ότι δεν θα ανακοινώσει τώρα νέα μέτρα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ Francesco Papadia άφησε να νοηθεί την Τετάρτη ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιμένει, λέγοντας ότι οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των τραπεζών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί χάρις στα τριετή δάνεια της ΕΚΤ το Δεκέμβριο. Πρόσθεσε ότι μπήκε στον πειρασμό να πει ότι «η αποστολή εξετελέσθη».

Αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει λίγο.

«Υπάρχει πολύ μικρό κίνητρο για την ΕΚΤ να κάνει οτιδήποτε ή να πει οτιδήποτε», είπε ο οικονομολόγος της Societe Generale Τζέιμς Νίξον, προσθέτοντας ότι «θέλει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει πολλά και έχουν ακόμα το επόμενο τριετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης (LTRO) στο τέλος του μήνα», ανέφερε.

Με την παραχώρηση απεριόριστης ρευστότητας, η ΕΚΤ ώθησε ‘εν μιά νυκτί’ τα επιτόκια των αγορών να γίνουν κατά πολύ χαμηλότερα του κύριου επιτοκίου αναχρηματοδότησης της και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της που είναι αυτή τη στιγμή στα 0,25% λειτουργεί ως το χαμηλότερο επίπεδο για τις αγορές κεφαλαίων.

Ωστόσο, με τη σκιά της απειλής μιας ελληνικής χρεοκοπίας να πλανάται στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι δεν θα προχωρήσει τόσο πολύ όσο υποστηρίζουν κάποιοι οικονομολόγοι και δεν θα πει ότι τέλειωσε η κρίση ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.
Οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί και γι’ αυτό η ΕΚΤ αναμένεται να αποκαλύψει λίγα όσον αφορά στο σχεδιασμό της για την Ελλάδα και για το εθνικό χρέος της Ελλάδας που κατέχει της τάξης των 50 δισ. ευρώ.

Το Reuters επικαλείται πηγές στην ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει διάσπαση εντός της ΕΚΤ ως προς το κατά πόσο πρέπει να απαρνηθεί τα κέρδη της την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες επενδυτές πιέζονται να αποδεχθούν ένα ‘κούρεμα’ της τάξης του 70% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα ερωτηθεί ως προς αυτό

Keywords
Τυχαία Θέματα