Φωνές απόγνωσης από γονείς παιδιών με παράλυση ενώπιον της Επ. Υγείας

14:46 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το να ζεις με παιδί με εγκεφαλική παράλυση είναι ευλογία, κατάρα γίνεται όταν το κράτος δεν μπορεί να το στηρίξει και να του παρέχει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, ήταν η φωνή απόγνωσης μιας μητέρας παιδιού με εγκεφαλικές παραλύσεις ενώπιον της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Η Επιτροπή Υγείας εξέτασε σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», ακούοντας τα από τους ίδιους τους γονείς.

Η

βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις της ανέφερε, πως «διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις στις θεραπευτικές κι άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται σε αυτά τα παιδιά».

Αυτά τα παιδιά, είπε, έχουν δικαιώματα κι αυτό το κράτος έχει υποχρεώσεις.

Δεν είναι ορθό, συνέχισε, οι γονείς να έρχονται στη Βουλή και να ζητούν τα αυτονόητα για τις θεραπευτικές υπηρεσίες και για φυσιοθεραπεία, η οποία τερματίζεται όταν τα παιδιά αυτά φθάσουν την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

«Το 2012 δυστυχώς, σε μια ευρωπαϊκή χώρα δεν γνωρίζουμε πόσα είναι αυτά τα παιδιά γιατί δεν έχουμε ένα αρχείο και δεν γνωρίζουμε πότε αυτό θα είναι έτοιμο», συμπλήρωσε η κ. Κυριακίδου.

Χωρίς μητρώο και επιστημονικά δεδομένα, είπε, δεν μπορείς να σχεδιάσεις υπηρεσίες.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή Υγείας ομόφωνα αποφάσισε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και θα ζητήσει άμεσα να έρθουν σε μια επόμενη συνεδρία για συνάντηση με το Σύνδεσμο οι Υπουργοί, Εργασίας, Παιδείας και Υγείας για να ακουστούν όλα τα θέματα και να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δράσεις.

Ο βουλευτής Αδάμος Αδάμου είπε ότι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα πολλαπλά προβλήματα των παιδιών με εγκεφαλικές παραλύσεις και των οικογενειών τους.

Σαν συμπέρασμα από όλα αυτά, ανέφερε, είναι ότι επείγει η δημιουργία αρχείου για να γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος

«Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της πρόληψης, να προλαμβάνουμε τη γέννηση παιδιών με τέτοια προβλήματα, η δημιουργία εξειδικευμένης κλινικής για την αντιμετώπιση και συνεχή παρακολούθηση, η φυσιοθεραπεία των παιδιών», πρόσθεσε.

Ο κ. Αδάμου είπε πως «το ξεκαθάρισμα του ορισμού τι σημαίνει τετραπληγία είναι αναγκαίο γιατί υπάρχει ένας γενικός ορισμός για να καλύπτει και εκείνους που παθαίνουν τετραπληγίες από δυστυχήματα».

Φαίνεται να καθυστερεί να προωθηθεί η αλλαγή αυτού του ορισμού, σημείωσε.

Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε επίσης και στην καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην παροχή επιδομάτων σε αυτές τις οικογένειες και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την παρουσία των τριών Υπουργών – Εργασίας, Υγείας και Παιδείας – σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα των παιδιών με εγκεφαλικές παραλύσεις είναι «η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, η ψυχολογική στήριξη των γονιών μετά τη διάγνωση της πάθησης, η ανάγκη ύπαρξης νοσηλευτικού προσωπικού για τα νεογνά ώστε να προληφ

Keywords
Τυχαία Θέματα