Ο τουρκικός Τύπος για το επεισόδιο αναγκαστικής προσγείωσης και ελέγχου συριακού αεροσκάφους

19:44 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosoboronexport είναι η κατασκευάστρια του στρατιωτικού υλικού που κατασχέθηκε χθες από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες ανάγκασαν συριακό πολιτικό αεροπλάνο με Ρώσους και Σύρους επιβάτες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Βατάν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρωσική εταιρεία, που είναι ο βασικός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Συρίας, είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε

στις χθεσινές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να την κατονομάσει.

Η εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν δεν αποκάλυψε την πηγή των πληροφοριών που οδήγησαν την Τουρκία να προχωρήσει στην αναγκαστική προσγείωση και στον έλεγχο του αεροσκάφους, με τη «Βατάν» να γράφει ότι το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, βασιζόμενο σε διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν προήλθαν από την αμερικανική πλευρά.

Αντιθέτως, η «Πόστα» γράφει ότι πηγή των πληροφοριών ήταν η CIA και προσθέτει ότι υπήρχαν Ρώσοι και Σύροι πράκτορες στο αεροσκάφος που ειδοποίησαν τις κυβερνήσεις τους για το συμβάν πριν ακόμη προσγειωθεί το αεροσκάφος. Γι’ αυτό, γράφει η εφημερίδα, Ρώσοι διπλωμάτες έσπευσαν αμέσως στο αεροδρόμιο και τόνισαν στις τουρκικές αρχές ότι είναι παράνομο το άνοιγμα των διπλωματικών κιβωτίων. Σύμφωνα με την «Πόστα», οι Ρώσοι και Σύροι πράκτορες, που παρίσταναν τους επιβάτες του αεροσκάφους, αρνήθηκαν να κατεβούν όσο διαρκούσε ο έλεγχος και έβγαζαν φωτογραφίες από τα παράθυρα του αεροσκάφους.

Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι στην ουσία το συριακό αεροσκάφος δεν εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Άγκυρα διότι ο πιλότος του, ενώ είχε ειδοποιηθεί για τις προθέσεις της Τουρκίας να ερευνήσει το αεροσκάφος λόγω ύπαρξης ύποπτου φορτίου όταν πέταγε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα και πριν εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο, προτίμησε αντί να επιστρέψει ή να αλλάξει πορεία, να συνεχίσει και να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αυτό συνιστά έμμεση συναίνεση του πιλότου στην έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που κάνει λόγο για ανεύρεση και έλεγχο 10 μεγάλων κιβωτίων που περιείχαν στρατιωτικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Επίσης αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου σημειώθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ των Σύρων και Ρώσων επιβατών του αεροσκάφους και χρειάστηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα, παρέμβαση ομάδας ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας που εισήλθε στο αεροπλάνο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μέχρι τότε, αναφέρει, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη Ρώσων υπηκόων στο αεροσκάφος, διότι ο πιλότος δεν είχε υποβάλει λίστα επιβατών στις τουρκικές αρχές.

Η «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι το αεροσκάφος είχε μεταβεί στη Μόσχα από ρωσική στρατιωτική βάση στην πόλη Τούλα της Ρωσίας πριν απογειωθεί για τη Συρία και γράφει για ανεύρεση στρατιωτικού επικοινωνιακού εξοπλισμού και 12 τμημάτων πυραύλων, κατά την έρευνα των τουρκικών αρχών.

Η «Χουριέτ» αναφέρεται σε δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου του αεροδρομίου Vnukovo της Μόσχας στην εφημερίδα «Ισβέστια» ότι δεν έγινε

Keywords
Τυχαία Θέματα