Με Έλληνες της Κωνσταντινούπολης είχε συνάντηση ο Νταβούτογλου στην Αθήνα

18:23 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Αν βάλω υποψηφιότητα εδώ, σίγουρα θα εκλεγώ», η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα για τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχθές το βράδυ με Έλληνες, που κατάγονται από την Τουρκία, και μένουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τους Κωνσταντινουπολίτες

στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και μαζί με τη σύζυγό του δείπνησε στο εστιατόριο «Αιολίς» της Αγγελικής από το Νεοχώρι (Γιενικιόϊ, όπως λέγεται σήμερα η περιοχή στην Πόλη).

Επίσης, αναφέρεται, έφαγε τυρόπιτα και ήπιε λεμονάδα στο ζαχαροπλαστείο «Ντιβάν» του Κώστα Λεμονίδη από το Μπαλατά, ενώ έκανε βόλτα στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο όπου οι Κωνσταντινουπολίτες που τον είδαν τον πλησίαζαν, τον καλωσόριζαν και του είπαν χαιρετισμούς στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στους επικεφαλής των Συνδέσμων Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα να μην κόβουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία, λέγοντας ότι εκτιμά το γεγονός ότι διατηρούν και στην Ελλάδα τα έθιμα που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Ορισμένοι από εσάς λένε ‘’εγώ είμαι παλαιός Κωνσταντινουπολίτης’’. Δεν έχει παλαιός-καινούργιος. Εσείς είστε από την Ιστανμπουλ (όπως ανέφερε την Κωνσταντινούπολη».
Αστειευόμενος δε φέρεται να είπε «έμαθα ότι στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου υπάρχουν 40.000 Ρωμιοί. Εάν βάλω εδώ υποψηφιότητα στις εκλογές, σίγουρα θα εκλεγώ».

Στο ίδιο ρεπορτάζ πάντως σημειώνεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είπε ξεκάθαρα πως στην περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει μονόπλευρα ΑΟΖ, αυτό δεν θα γίνει επ’ ουδενί δεκτό από την Τουρκία. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να  ρυθμίσουν τα θέματα χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας και τα όρια ΑΟΖ θα μπορούν να καθοριστούν αργότερα.

Σε επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα, αναφέρεται ότι δέχθηκε εκεί επιτροπή της Τουρκικής – όπως γράφει – μειονότητας της Δυτικής Θράκης και τόνισε ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί πάντα τα προβλήματα των «ομογενών» της.

Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε και την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όπου ζουν ελληνικής καταγωγής πολίτες που είχαν μεταναστεύσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και σε δείπνο μαζί τους είπε ότι «ένας ο οποίος κατάγεται μια φορά από την Κωνσταντινούπολη, κατάγεται πάντοτε από την Κωνσταντινούπολη» (σ.σ. αυτό φέρεται να απάντησε σε κάποιον που του είπε ότι είναι παλιός Κωνσταντινουπολίτης).

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι κατά τις συνομιλίες του Αχμέτ Νταβούτογλου με την ελληνική ηγεσία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τον Ιανουάριο 2013 η δεύτερη Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου του οποίου η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 2010.

Keywords
Αναζητήσεις
εκεο που εφαγε ο νταβουτογλου στο παλαιο φαληρο, ντιβαν ζαχαροπλαστειο
Τυχαία Θέματα