Ο ΓΓ της ETF τονίζει στο ΚΥΠΕ την ανάγκη εξάλειψης του κοινωνικού ντάμπινγκ

09:52 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην Κύπρο για συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών Ευθύμιο Φλουρέντζου, βρέθηκε την περασμένη βδομάδα ο ΓΓ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) Eduardo Chagas, με σκοπό, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να προωθήσει τις απόψεις της Ομοσπονδίας σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ

ο Eduardo Chagas αναλύει τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ETF σε διάφορους τομείς των μεταφορών, υπογραμμίζοντας κυρίως την ανάγκη αντιμετώπισης του κοινωνικού ντάμπινγκ, της εκμετάλλευσης, δηλαδή, του χαμηλότερου κόστους εργασίας σε μια χώρα, με σκοπό την προσέλκυση σε αυτήν επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος άλλων χωρών.

Ο Eduardo Chagas μιλά για την ύπαρξη εταιρειών οδικών μεταφορών που ενώ δραστηριοποιούνται στη δυτική Ευρώπη και εργοδοτούν εργαζόμενους από την ανατολική Ευρώπη, είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο για να επωφελούνται του φορολογικού πλαισίου και των εισφορών στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο ΓΓ της ETF θεωρεί ότι η Κυπριακή Προεδρία πρέπει να πιέσει τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη ναυτική εργασία, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Σημειώνει ότι ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο συνεχίζει να επηρεάζεται, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ, από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην επικράτηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Θεωρεί ότι στον τομέα των μεταφορών πρέπει να προωθηθεί η ποιότητα και η εύκολη προσβασιμότητα των πολιτών, ενώ παράλληλα πρέπει ο τομέας να ενισχυθεί με τα αναγκαία κεφάλαια.

Εκφράζει, τέλος, την άποψη ότι τα συνδικάτα των μεταφορών πρέπει να έχουν ρόλο στην εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστούν τόσο η ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορών, όσο και οι θέσεις των εργαζομένων στις μεταφορές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ΓΓ της ETF στο ΚΥΠΕ:

Ποιός είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κύπρο;

Από το 2000 η ETF οργανώνει συναντήσεις με τις Προεδρίες της ΕΕ. Είμαστε τυχεροί που προγραμματίστηκε η συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών (της Κύπρου). Βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να μάθουμε τις προτεραιότητες της Προεδρίας και την ατζέντα της, να γνωστοποιήσουμε τις δικές μας προτεραιότητες και να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα στα θέματα που μας ενδιαφέρουν.

Ποιές είναι οι δικές σας προτεραιότητες;

Στο παρόν στάδιο έχουμε τρία ανοικτά μέτωπα στο πεδίο της πολιτικής αεροπορίας. Το πρώτο αφορά την αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες εδάφους. Η θέση του εισηγητή του ΕΚ προχωρά ακόμα παρακάτω, ζητώντας περισσότερη φιλελευθεροποίηση από την Επιτροπή. Το δεύτερο θέμα αφορά τους «ανοικτούς ουρανούς». Μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα να διασφαλίσουμε τις κοινωνικές πτυχές του ανοίγματος. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να υπάρχει αμοιβαιότητα (reci

Keywords
Τυχαία Θέματα