Ο καρκίνος σήμερα, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό

14:02 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζουν ζωές. Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο να πάθουμε καρκίνο, αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να μπει στην καθημερινότητας μας η λέξη πρόληψη.

Στις νέες εξελίξεις ελέγχου και πρόληψης ήταν αφιερωμένη ειδική εκδήλωση , στο πλαίσιο σεμιναρίου για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με Γυναικολογικό και Ουρολογικό Καρκίνο, που διοργάνωσε η Ογκολογική Μονάδα της Β΄Χειρουργικής Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Μονάδα

Γυναικολογικού Καρκίνου του Περιφερειακού Νοσοκομείου – Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» και τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ν.Ιωνίας «Κωνσταντινοπούλειο» «Η Αγία Όλγα».

Ο παθολόγος ογκολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γεννατάς, σε μια κατάμεστη αίθουσα όχι μόνο από γυναίκες αλλά από άνδρες, ανέπτυξε τις μεθόδους πρόληψης αλλά και τις νέες τεχνικές για την αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών γυναικολογικού καρκίνου.

Ο καρκίνος, είπε ο καθηγητής, οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες- κάπνισμα, λοιμώδεις παράγοντες, χημικές ουσίες, ακτινοβολία και εσωτερικούς παράγοντες, κληρονομικές μεταλλάξεις, ορμόνες. Στο 5-10% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου υπάρχει μια κληρονομική διαταραχή των γονιδίων που συνδέεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η γονιδιακή βλάβη είναι αποτέλεσμα επίδρασης βλαπτικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Σύμφωνα με τον κ, Γεννατά, ένας άνδρας που καπνίζει έχει 23 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με μη καπνιστή. Ένας στους τρεις καρκίνους στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στο κάπνισμα.

Ο καρκίνος , σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια ομάδα από νόσους που έχουν σχέση σε μεγάλο βαθμό, με τον τρόπο ζωής μας και με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο όπως ,αλλάζοντας τρόπο ζωής, ανιχνεύοντας προκαρκινωματώδεις καταστάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, με χημειοπροφύλαξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα