Ο Δήμος Μόρφου καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία

15:45 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δήμος Μόρφου τονίζει ότι «η τουρκική αδιαλλαξία υπονόμευσε και συνεχίζει να υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και εμπόδισε την επίτευξη προόδου, η οποία οφείλεται ουσιαστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη από τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα τα πιο πάνω θα αναφέρονται σε ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Μπαν- Γκι μουν, το οποίο θα επιδοθεί σε εκπρόσωπό του κατά την 32η Αντικατοχική Πορείας των κατοίκων του διαμερίσματος Μόρφου την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στον Αστρομερίτη.

Στο ψήφισμα θα σημειώνεται ότι «οι συνεχείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η εμμονή στο μύθο της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, καθώς και οι αδιάλλακτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες υλοποίησης καμιάς συμφωνίας, ούτε στην υλοποίηση της επιδίωξης μιας κοινώς αποδεκτής δίκαιης και λειτουργικής λύσης».

Οι κάτοικοι του διαμερίσματος Μόρφου στο ψήφισμά τους αναφέρουν ότι «παρά τα αδιέξοδα στους διάφορους γύρους συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να συμμετέχει σ’ αυτές».

Προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, γίνονται από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν τη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».

Όπως αναφέρθηκε στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη και περιλαμβάνεται στο ψήφισμα «ανάμεσα σε πολλές προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν δήλωσε προκλητικά σε παράνομη επίσκεψη του στις κατεχόμενες περιοχές ότι η περιοχή της Μόρφου δεν πρόκειται να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της».

«Αυτές οι αδιάλλακτες δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν μας καθιστούν αισιόδοξους για την έκβαση των συνομιλιών», τονίζει ο Δήμος Μόρφου.

Σημειώνει, επίσης, ότι «η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο Κυπριακό αφορά τις τουρκικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)».

Ο Δήμος Μόρφου αναφέρει ότι «οι απειλές της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν πρόκληση τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα ενώ η λύση δεν θα πρέπει να αναγνωρίζει επεμβατικά δικαιώματα σε οποιαδήποτε χώρα».

«Η Κύπρος δεν θα πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων» συνεχίζει ο Δήμος Μόρφου.

Αναφέρει ότι «μια τέτοια λύση πρέπει να εγγυάται: την απόσυρση όλων  των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δ

Keywords
Τυχαία Θέματα