Υπεγράφη συμφωνία σύνδεσης Κύπρου με CERN

14:39 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με διάλεξη από το Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) Δρα Rolf-Dieter Heuer, με τίτλο “CERN-Science without boundaries”, σηματοδοτήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το CERN, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

Η σύνδεση της Κύπρου με το CERN θα δημιουργήσει

ευκαιρίες τοποθέτησης στον οργανισμό μέσα από συμβόλαια εργοδότησης, υποτροφίες ή τοποθετήσεις για πρακτική εξάσκηση, και θα δώσει ευκαιρίες σε κυπριακές εταιρείες να συμμετάσχουν στην εκπόνηση κατασκευαστικών και άλλων έργων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Επίσης, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της συμμετοχής της Κύπρου στα πειράματα που διεξάγονται στο CERN Καθηγητής Πάνος Ραζής μίλησε για τη σχέση της Κύπρου με τον οργανισμό.

Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, οι καθηγητές Πάνος Ραζής, Φώτιος Πτωχός και η ομάδα τους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία της ανακάλυψης του πειράματος, το σωματίδιο του Higgs, το τελευταίο ελλείπον στοιχείο του βασικού μοντέλου που έχει εντοπιστεί ειδικότερα στο CMS, ένα από τα μεγάλα πειράματα του CERN.
“Εκκρεμεί ακόμη η εξήγηση ενός πολύ μικρού κλάσματος του δευτερολέπτου για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη φύση μέχρι και τη Μεγάλη Έκρηξη. Ένα πολύ μικρό κλάσμα του χρόνου που όμως αποτελεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα με το οποίο θα αντιληφθούμε την κβαντική βαρύτητα, ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το όραμά μας και να εξηγήσουμε στην ολότητα αυτού που ονομάζουμε Σύμπαν”, είπε ο Πρύτανης.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήρε το πρωτοπόρο έργο του Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών στους τομείς της σύγχρονης επιστήμης και επεσήμανε τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στο CERN.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Accelerating Science”, τα εγκαίνια της οποίας τελέσθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και έργα ζωγραφικής του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Γεωργίου, εμπνευσμένα από το απέραντο του σύμπαντος, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα