Νομικό πλαίσιο για ποινικές ευθύνες τραπεζιτών ζητούν οι Οικολόγοι

15:12 27/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών εισηγείται τη δημιουργία νομοθεσίας για ποινική ευθύνη στελεχών των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι, με απερίσκεπτο, βεβιασμένο ή αμελή τρόπο, προκαλούν προβλήματα και αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως δήλωσε σήμερα στα κεντρικά γραφεία των Οικολόγων στη Λευκωσία, ο Νίκος Παυλίδης, Συντονιστής της Ομάδας Νομικών του κόμματος, “η δημιουργία τέτοιας ποινικής ευθύνης  θα έστελλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κοινωνία, η οποία καλείται να σηκώσει τεράστιο βάρος για απερίσκεπτες και αλόγιστες πράξεις τραπεζιτών, είναι αποφασισμένη

να αποτρέψει και να προλάβει τέτοιες συμπεριφορές”.
Επίσης, είπε ο κ. Παυλίδης, η δημιουργία του νομικού πλαισίου για αυτού του είδους την ποινική ευθύνη “θα αποτελούσε περαιτέρω τροχοπέδη στη λήψη υπερβολικού ρίσκου, ή απερίσκεπτων, ή αλόγιστων επενδύσεων των Τραπεζών και θα συνέβαλλε σε πιο προσεκτική λήψη αποφάσεων από την ηγεσία τους”.

Ακόμα, πρόσθεσε, “θα υπογράμμιζε αυτό, που θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα, και όχι την εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ότι δηλαδή αυτοί, που απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα ωφελήματα, θα βαρύνονται και με τις μεγαλύτερες ευθύνες”.
“Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και εκείνες οι οικονομίες χωρών -όπως η Κύπρος- οι οποίες στηρίζονται ή εξαρτιόνται σε σημαντικό βαθμό από τη λειτουργία των τραπεζών και γενικά χρηματοπιστωτικών οργανισμών”, δήλωσε ο κ. Παυλίδης, “βιώνουν εδώ και χρόνια τις συνέπειες αλόγιστων και απερίσκεπτων πράξεων των στελεχών τους, με τη μορφή χορήγησης τοξικών δανείων, βεβιασμένων αποκτήσεων και επεκτάσεων, ή αλόγιστων και απερίσκεπτων επενδύσεων”.

Οπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, “δεν υπάρχει όμως νομοθεσία -τουλάχιστον στο αγγλοσαξονικό δίκαιο- για ποινικές ευθύνες των τραπεζιτών, που παίρνουν υπερβολικό ρίσκο με τα κεφάλαια των πελατών τους, προβαίνουν σε τοξικά δάνεια ή αλόγιστες επενδύσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάρρευση των Τραπεζών τους ή σε κρατική στήριξη των Τραπεζών για να μην καταρρεύσουν”.
“Στις περιπτώσεις κρατικής στήριξης των Τραπεζών, αυτό, που γίνεται συνήθως, είναι η αλλαγή της ηγεσίας της Τράπεζας”, είπε ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας πως “η `τιμωρία` αυτή συνοδεύεται με παχυλά πακέτα αποζημιώσεων στην αποχωρούσα ηγεσία και στα αποτυχημένα στελέχη, με επίκληση των όρων της σύμβασης εργοδότησής τους”.

“Η ανάληψη του βάρους των υποχρεώσεων της Τράπεζας”, συνέχισε ο  Συντονιστής της Ομάδας Νομικών των Οικολόγων, “γίνεται από το κράτος, δηλαδή από το φορολογούμενο”.
“Οι τεράστιες αποζημιώσεις εκατομμυρίων που έλαβε ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Ευθύμιος Μπουλούτας, για διακοπή του συμβολαίου του και οι αντίστοιχες αποζημιώσεις που διεκδικούν  αποχωρούντες από την Τράπεζα Κύπρου ή την Λαϊκή Τράπεζα”, πρόσθεσε, “αποδεικνύουν του λόγου το αληθές”.

“Η κατάσταση αυτή προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και την κοινή γνώμη” και “δικαίως διαμαρτύρονται οι πολίτες για την κατάσταση αυτή και δημιουργείται κοινωνική δυσφορία”,

Keywords
Τυχαία Θέματα