Συλλογικότητα στη διαπραγμάτευση του μνημονίου καλεί εκ νέου ο Αναστασιάδης

14:57 27/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε συλλογικότητα στη διαπραγμάτευση του μνημονίου κάλεσε εκ νέου την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υπενθυμίζοντας επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών προς αυτό το σκοπό, η οποία όπως είπε παραμένει αναπάντητη.

Ο κ. Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την επίσκεψή του στην Κίνα την οποία και χαρακτήρισε «απόλυτα επιτυχή, παραγωγική και ιδιαίτερα χρήσιμη για την πατρίδα μας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος σύμφωνα με τη δημοσιογράφο έκανε λόγο για προσπάθεια της νομοθετικής εξουσίας να καταργήσει την εκτελεστική εξουσία με τις ενέργειες της, είπε ότι «ο προστάτης του Συντάγματος δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και η Εθνική Αντιπροσωπεία», προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμα καθορίζει τους ρόλους του κάθε ενός, όπως επίσης και μέσα από τα θεσμικά όργανα του κράτους μπορεί να ελεγχθούν πράξεις της νομοθετικής εξουσίας». Συνεπώς, συμπλήρωσε, «θεωρώ και αστήριχτο και επιφανειακό, αν θέλετε, τον ισχυρισμό του Προέδρου».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με στοιχεία που ανακοινώθηκαν ότι το έλλειμμα μπορεί το 2012 να φτάσει το 4,5% είπε ότι «αυτή που δικαιώνεται είναι η αντιπολίτευση, η οποία έγκαιρα προειδοποιούσε για μια σειρά εσφαλμένων εκτιμήσεων από πλευράς της Κυβέρνησης, αλλά και για τον κίνδυνο για το 2012 να αντιμετωπίσουμε ένα ανάλογο και μεγαλύτερο έλλειμμα παρά τις δηλώσεις των κυβερνώντων».  Πρόσθεσε ότι «αν μη τι άλλο χαιρετίζουμε την παραδοχή αλλά και λυπούμαστε γιατί αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκή ενδεχόμενα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με την τρόικα».

Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι δημιουργείται ένα κλίμα καθυστέρησης στην άφιξη της τρόικας και της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του μνημονίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «αυτοί που προσκάλεσαν την τρόικα να εμπλακεί στα της κυπριακής οικονομίας είναι εκείνοι που φέρουν και την ευθύνη γιατί ήσαν υποχρεωμένοι να πράξουν έτσι, συνεπώς δεν δικαιολογείται ουδεμία υστερόβουλη σκέψη, αν γίνεται, και δεν θεωρώ ότι απαλλάττει τον οποιοδήποτε από την ευθύνη για τη σοβαρή προετοιμασία και διαπραγμάτευση.

Υπενθύμισε επίσης ότι εδώ και ένα μήνα έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών με τους οικονομικούς επιτελείς του κάθε κόμματος «προκειμένου από κοινού και με αίσθημα ευθύνης να ενημερωθούμε για το πού βρίσκονται από τη μια οι διαβουλεύσεις ή και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ενώ δεύτερο, το διαπραγματευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε έτσι ώστε από κοινού και πέρα από λαϊκισμούς να αντιμετωπίσουμε με αίσθημα ευθύνης τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη χώρα». Σε ερώτηση κατά πόσο έχει λάβει κάποια απάντηση είπε «καμία απολύτως».

«Εάν ακόμη και τώρα την υστάτη υιοθετείτο επιτέλους ο κανόνας της συλλογικότητας θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον τόπο πρώτιστα και

Keywords
Τυχαία Θέματα