Νέα υποχώρηση στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας

16:03 18/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σε μια μεγάλη δημοπρασία κρατικών ομολόγων την Πέμπτη, εν μέσω της αναποφασιστικότητας της Μαδρίτης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η επιτυχία της άντλησης 4,61 δισ. ευρώ σε δημοπρασία ομολόγων, πραγματοποιήθηκε την ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την κρίση της Ευρωζώνης, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες ότι η Ισπανία θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωζώνης, και μάλιστα σύντομα.

Αλλά, παρά την ανακούφιση στην αγορά ομολόγων, τα νέα

οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η πληγείσα από την ύφεση Ισπανία, όπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαθιά δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα.

Τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών, που εξακολουθούν να πλήττονται από το τραύμα που τους προκάλεσε η κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων το 2008, ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ τον Αύγουστο με πέρα του ενός δάνεια στα δέκα δάνεια να είναι επισφαλή, αναφέρει έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο πρωτοφανές επίπεδο του 10,51% του συνόλου των χορηγήσεων, από 9,42% των προηγούμενων μηνών.

Η Ισπανία πώλησε 10ετή ομόλογα, συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ με μέση απόδοση 5,458%, που είναι χαμηλότερη από την απόδοση 5,666% κατά την προηγούμενη δημοπρασία στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, πώλησε ομόλογα, λήξης 30ης Ιουλίου 2015, συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 3,227%, που είναι χαμηλότερη από 3.676% στις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς και ομόλογα λήξης 31ης Οκτωβρίου 2016, με απόδοση 3,977%, σε σύγκριση με 4,603% στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Ισπανία έχει μέχρι στιγμής αντλήσει το 92,1% των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών της για το 2012 και έχει ακόμη τέσσερις δημοπρασίες ομολόγων πριν το τέλος του έτους.

Ο Moody`s διατήρησε την Τρίτη αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, στην επενδυτική κατηγορία, βοηθώντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα