ΜΟΚΑΣ: Δεν προκύπτουν υποψίες για το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη

13:45 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν προκύπτουν υποψίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι» αναφέρει ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της ΜΟΚΑΣ για ύποπτες συναλλαγές μετά από επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία ζητούσε όπως διερευνηθούν τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα www.koitipandoras,gr, ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2013 και 1 Φεβρουαρίου 2013,

στα οποία υπήρχαν τέτοιο ισχυρισμοί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το όλο ανακριτικό έργο και τα στοιχεία που λήφθηκαν, «καταλήγουμε ότι οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα φαίνεται να έγιναν στα πλαίσια παροχής συνήθων επαγγελματικών υπηρεσιών σε εταιρείες πελάτες του υπό αναφορά δικηγορικού γραφείου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ έλαβε την επιστολή από τον κ. Αναστασιάδη στις 4 Φεβρουαρίου 2013 και με βάση και σχετικές οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, αποφασίστηκε η διενέργεια σχετικής έρευνας η οποία θα ολοκληρωνόταν το συντομότερο δυνατό «και, εν πάση περιπτώσει, πριν τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013». Η διερεύνηση, προστίθεται, ανατέθηκε σε δύο ανακριτές της ΜΟΚΑΣ, με λογιστικά προσόντα, και διεξήχθη υπό την επίβλεψη της Προϊστάμενης και άλλης δικηγόρου της ΜΟΚΑΣ.

Στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης, συνεχίζεται, λήφθηκαν καταθέσεις και στοιχεία από τα εμπλεκόμενα μέρη, αρμόδιες Υπηρεσίες, Ελεγκτικό Γραφείο, δικηγορικά γραφεία, καθώς και τραπεζικό ίδρυμα. Έγινε επίσης επικοινωνία με δημοσιογράφους της ιστοσελίδας «Κουτί της Πανδώρας».

Ετοιμάστηκε, προστίθεται, λεπτομερής έκθεση με ανάλυση και παράθεση των σχετικών γεγονότων και στοιχείων. Στην ανακοίνωση γίνεται συνοπτική αναφορά, χωρίς την αποκάλυψη ονομάτων προσώπων και εταιρειών, για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων και εμπιστευτικότητας του ανακριτικού έργου, όπως σημειώνεται.

Τα δημοσιεύματα, αναφέρεται, αφορούσαν δύο περιπτώσεις. Η πρώτη σχετιζόταν με δάνεια, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται εταιρείες παροχής υπηρεσιών του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι».

Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το 2008 οι εταιρείες Compaservus (Nominees) Ltd και Mareplex Services Ltd, οι οποίες είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι», έλαβαν δάνεια από ρωσική τράπεζα, ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ η κάθε μία, βάζοντας ως ενέχυρο, 5.000 μετοχές αξίας 1,71 ευρώ και 1.000 μετοχές αξίας 1 ευρώ, η κάθε εταιρεία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που λήφθηκαν, αναφέρει η Γενική Εισαγγελία, οι μετοχές που ενεχυριάστηκαν είναι οι μετοχές που οι εταιρείες Compaservus Nominees Ltd και Mareplex Services Ltd (εταιρείες παροχής υπηρεσιών διευθυντών και καταπιστευματοδόχων του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι) κατέχουν ως καταπιστευματοδόχοι (nominees), σε τρίτη κυπριακή εταιρεία ξένων συμφερόντων και όχι μετοχές των δύο πιο πάνω εταιρειών του δικηγορικού γραφείου.

«Οι εν λόγω μετοχές ενεχυριάστηκαν ως εγγύηση για δάνειο (σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης), που λήφθηκε από άλλη ξένη εταιρεία, η οποία σχετίζεται με την κυπριακή εταιρεία ξένων συμφερόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που στα στοιχεία που τηρούνται στον Έφορο Εταιρειών για τις εταιρείες Compaservus Nominees Ltd και Mareplex Services Ltd εμφανιζόταν επιβάρυνση, κατά την περίοδο που έγινε το δάνειο. Με την αποπληρωμή του δανείου τερματίστηκε και η ενεχυρίαση των μετοχών».

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για ένα δάνειο και όχι για δύο δάνεια, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, το οποίο δόθηκε από Τράπεζα εκτός Κύπρου, σε εταιρεία επίσης εκτός Κύπρου, χωρίς να μεταφερθεί στην Κύπρο, το οποίο αποπληρώθηκε και στη συνέχεια τερματίστηκε η ενεχυρίαση των μετοχών.

Η δεύτερη περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση, αφορά δημοσιεύματα για αποκόμιση 50 εκ δολαρίων από πώληση μετοχών, από εταιρεία η οποία ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι».

Σε αυτό το δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η εταιρεία Compaservus (Nominees) Ltd, η οποία ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι» και με μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ, πωλεί μετοχές που κατέχει στην εταιρεία Makra Investments Ltd, για το ποσό των 50 εκ δολαρίων. Στα εν λόγω δημοσιεύματα υπήρχε επίσης επιστολή ημερομηνίας 31/08/2006 της Τράπεζας Κύπρου, όπου γινόταν αναφορά στη συγκεκριμένη πράξη 50 εκ δολαρίων, αναφορικά με την πώληση μετοχών με την οποία σχετιζόταν η εταιρεία Makra Investments Ltd.

«Με βάση τις έρευνες που έγιναν και τα στοιχεία που λήφθηκαν, προέκυψε ότι, η εταιρεία Compaservus Nominees Ltd ενεργούσε ως θεματοφύλακας με συγκεκριμένες οδηγίες διαχείρισης (escrow agent), σε συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ τρίτων εταιρειών ξένων συμφερόντων». Οι μετοχές που πωλήθηκαν, σημειώνεται, ήταν μετοχές μεγάλης εταιρείας διεθνών δραστηριοτήτων, μετόχου ξένης εταιρείας κολοσσού, με ευρύ κύκλο δραστηριοτήτων, οι οποίες αγοράστηκαν από τη Makra Investments Ltd, εταιρεία ξένων συμφερόντων.

Τα 50 εκ δολάρια, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, αναφέρει η ανακοίνωση, αποτελούν μέρος της πιο πάνω συναλλαγής και κατατέθηκαν στον λογαριασμό τον οποίο άνοιξε σε κυπριακή τράπεζα η εταιρεία Compaservus Nominees Ltd, ενεργώντας ως θεματοφύλακας με συγκεκριμένες οδηγίες διαχείρισης (escrow agent). «Το ποσό από την πώληση των μετοχών, μετά την εκπλήρωση των όρων των συμφωνιών αγοραπωλησίας, μεταβιβάστηκε στους πωλητές των μετοχών που είναι εταιρείες ξένων συμφερόντων».
Σημειώνεται επίσης ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο εκπλήρωσης των συμφωνιών, τη διαχείριση της Makra Investments Ltd και της εταιρείας της οποίας οι μετοχές πωλήθηκαν, δεν είχε το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, αλλά μεγάλος Ελεγκτικός Οίκος στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα