Μέτρα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέθεσε ο Λ. Χριστοφόρου στη Βουλή

22:43 25/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας, με “άρση των αναρίθμητων αντικινήτρων”, όπως είπε, “που σήμερα παρεμβάλλουν εμπόδια στην αναπτυξιακή διαδικασία”.

Σε ομιλία του για το θέμα “Η αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, θέμα που ο ίδιος

ενέγραψε για συζήτηση στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ΄ της ημερήσιας διάταξης της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας, ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αυτό τον τρόπο, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, η Κυβέρνηση θα εγγυάται δανειοδοτήσεις με χαμηλό επιτόκιο σε μικρές επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές των.

Απέτυχε η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Χριστοφόρου, να εξασφαλίσει στην κυπριακή οικονομία χαμηλά επιτόκια, τα οποία θα βοηθούσαν τόσο στην ανάπτυξη όσο και για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι ο Κύπριος πολίτης και επιχειρηματίας καλούνται να πληρώσουν τα πιο υψηλά επιτόκια από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες στην Ευρωζώνη και το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα μπορεί να δώσει φθηνό χρήμα σε μικρομεσαίες υγιείς επιχειρήσεις, για να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφόρου, ενισχύεται η αναπτυξιακή προσπάθεια, αναχαιτίζεται η ανεργία, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και τονώνεται η αγορά με επάνοδο της θετικής οικονομικής ψυχολογίας.

Θα πρέπει, επίσης, είπε ο κ. Χριστοφόρου, να δημιουργηθούν σε όλη την Κύπρο Κέντρα Εξυπηρέτησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματική στήριξή των και τη γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων χωρίς καταστροφικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ θα στηρίζουν ταυτοχρόνως και θα υποβοηθούν στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στα μέτρα που εισηγήθηκε ο κ. Χριστοφόρου περιλαμβάνεται και η παροχή γενναιόδωρων κινήτρων για ενθάρρυνση της επέκτασης και μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, με συγχωνεύσεις, εξαγορές και επεκτάσεις, καθώς και η παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για αναβάθμιση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, για αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακόμα, είπε ο κ. Χριστοφόρου, η δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών για τα κυπριακά προϊόντα θα ενισχύσει την εξαγωγική προσπάθεια που διολισθαίνει στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου και θα στηρίξει μικρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν μόνες τους να προωθήσουν προϊόντα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορικές αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα