Με την κατάθεση Ιατρόπουλου συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

19:10 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την κατάθεση του Αντρέα Ιατρόπουλου, που κατά τον επίδικο χρόνο ήταν Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο κ. Ιατρόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης με το πλοίο Monchegorsk μέχρι την

ημέρα αποθήκευσης του φορτίου στην Ναυτική Βάση. Ανέφερε ακόμα ότι πριν την εκφόρτωση του πλοίου και ενώ ήταν αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λεμεσού αποφασίστηκε όπως μετακινηθεί γιατί βρισκόταν πολύ κοντά στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού. Είπε ακόμα ότι μετά την έκρηξη στο Μαρί ορίστηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας επικεφαλής των ανακρίσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ιατρόπουλος είπε ότι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου δεν τον ενημέρωσε ότι κλήθηκε για να λάβει μέρος η Υπηρεσία στην αυτοψία του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου που έγινε στη ναυτική βάση στις 6/7/2011 ούτε για τα αποτελέσματα της αυτοψίας. «Καθηκόντως αυτό ήταν ένα από τα θέματα που θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει, δηλαδή για το ότι θα πήγαιναν, για το ότι πήγαν και για το ότι θα ξαναπήγαιναν για να κάνουν αυτοψία όταν κατέβαινε από τη στοιβάδα το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο», είπε.

Σε ερώτηση τι θα έκανε σε περίπτωση που ενημερωνόταν για το θέμα αυτό ο μάρτυρας απάντησε πως «θα καλούσα τον εκτελούντα χρέη Διευθυντή της Πυροσβεστικής Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, αυτούς δηλαδή που είχαν συμμετάσχει στην αυτοψία για να με ενημερώσουν. Στη συνέχεια θα καλούσα τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας για να μου αναφέρουν τα της επικινδυνότητας του φορτίου και θα έδινα οδηγίες στον Διευθυντή της Πυροσβεστικής να εκδώσει οδηγίες προς τους πυροσβέστες ολόκληρης της Κύπρου για το πώς θα ενεργούσαν σε περίπτωση που υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονταν στη Ναυτική Βάση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «θεώρησα πως ήταν πολύ σοβαρό θέμα και λόγω της μικρής έκτασης της Κύπρου σε σοβαρά επεισόδια ανταποκρίνονται πυροσβέστες από όλη τη Κύπρο. Καθηκόντως ο κ. Νικολάου θα έπρεπε να εκδώσει οδηγίες για να γνωρίζουν οι Πυροσβέστες πώς θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια πυρκαγιά». Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ιατρόπουλος απάντησε πως για να βεβαιωθεί ότι οι οδηγίες αυτές θα εκτελούνταν θα επικοινωνούσε με τους Υπεύθυνους των Επαρχιακών Πυροσβεστικών Σταθμών για να δει εάν έφτασαν στα χέρια τους οι οδηγίες και εάν ενημερώθηκαν όλοι οι Πυροσβέστες. Είπε ακόμα ότι στις 8/7/2011 όταν ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους αναπλήρωνε τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, που απουσίαζε με άδεια στην Ελλάδα, δεν τον ενημέρωσε για τα εμπορευματοκιβώτια.

Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι γύρω στις 06.00 το πρωί της 11/7/2011 ο κ. Χαραλάμπους τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι είχε γίνει έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια, ότι δεν είχε επικοινωνία με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Ανδρέα Νικολάου αφού απουσίαζε στην Ελλάδα και πως όταν επέστρεψε την ίδια μέρα στην Κύπρο τον ενημέρωσε πως είχε πάει για αυτοψία στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο.

Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο μάρτυρας είπε ότι η περίπτωση των εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση, αφού «η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε κληθεί να πάει και να εκφέρει τη γνώμη της για το τι μέλλει γενέσθαι για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο. «Εκ της ενημέρωσης που είχα εκ των υστέρων, φαίνεται πως δεν είχαν πάει για να δουν τα αίτια αλλά να αναφέρουν ποια μέτρα θα έπρεπε να πάρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία», είπε και πρόσθεσε πως ενημερωνόταν καθημερινά για όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι κρατούσε δύο ημερολόγια στα οποία κατέγραφε όλα όσα μάθαινε και πως κάθε μέρα στις 08.00 το πρωί ενημέρωνε τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, ο κ. Ιατρόπουλος είπε πως «για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο εμένα αυτό που θα με ενδιέφερε ήταν να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Πυροσβεστών σε περίπτωση που υπήρχε φωτιά ή γινόταν έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια». Σε άλλες ερωτήσεις ο μάρτυρας απάντησε επανειλημμένως ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία είναι πειθαρχημένα σώματα και σε σοβαρά επεισόδια αναμένουν από τους επικεφαλής να δώσουν οδηγίες για το πώς θα ενεργήσουν. Θα πρέπει να τους επισημάνει ο επικεφαλής ότι υπάρχει αυτό το θέμα και εάν γίνει οτιδήποτε θα πρέπει να ενεργήσετε με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή εκκενώνει το χώρο, παρακολουθεί από απόσταση 1600 μέτρων την πυρκαγιά και μετά παρεμβαίνει. Υπήρχε πυρκαγιά και οι κύριοι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης διέταξαν να ανταποκριθούν οι Πυροσβέστες στο επεισόδιο. Από το μαρτυρικό υλικό φαίνεται ποιοι έδωσαν στους Πυροσβέστες διαταγές για ανταπόκριση στην πυρκαγιά» είπε.

Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμα πως «εκ καθηκόντως οι κύριοι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης και κατ’ επέκταση ο κ. Νικολάου όταν ενημερώθηκε, έπρεπε να με ενημερώσουν αφού η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάγεται στην Εθνική Φρουρά, αλλά στον αρχηγό της Αστυνομίας και κατ’ επέκταση στον Βοηθό Αρχηγό Υποστήριξης». Κληθείς από τον κ. Ευσταθίου να αναφέρει πού στηρίζει όλα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο, ο κ. Ιατρόπουλος είπε πως τα στηρίζει «στη μαρτυρία που είχε συλλέξει. Υπεύθυνος για το ποιοι θα διωχθούν ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας και για το ποιοι έφταιγαν είναι το Δικαστήριο».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως δουλειά του ως επικεφαλής των ανακρίσεων «ήταν να διευθύνω τις ανακρίσεις, ποιες καταθέσεις λαμβάνονταν, τι περιλάμβαναν αυτές οι καταθέσεις, ποιοι θα καταθέσουν μετά και ποια έγγραφα θα λαμβάνονταν και όλα αυτά με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας ύστερα από εξέταση του μαρτυρικού υλικού που πήρε 2-3 μήνες, ήρθε και μας είπε ποιους θα κατηγορούσαμε».

Αντεξεταζόμενος από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο μάρτυρας είπε πως «η Αστυνομία αναμείχθηκε στην υπόθεση μέχρι την ημέρα μεταφοράς του φορτίου στο λιμανάκι του Βασιλικού». Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιατρόπουλος απάντησε ότι οι οδηγίες της Αστυνομίας κατά τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο στη Ναυτική Βάση ήταν «η παροχή ασφάλειας, οι τροχαίες διευκολύνσεις και η συνοδεία στα φορτηγά. Την ημέρα μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων τα φορτηγά συνοδεύονταν από άνδρες της ΜΑΑΔ και της Τροχαίας».

Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε πως «διαχειριστής του φορτίου ήταν η Εθνική Φρουρά στην οποία δεν εφαρμόζονται νόμοι που ισχύουν για οποιονδήποτε άλλο για κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών. Η αποστολή του στρατού είναι τέτοια που χρειάζεται να κατέχει όπλα και πυρομαχικά. Η διαχείριση και η φύλαξη του φορτίου είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά και δεν είχα λόγο να αμφιβάλλω ότι η Εθνική Φρουρά θα έκανε τη δουλειά της».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Κορφιώτη ο μάρτυρας διερωτήθηκε «γιατί να στείλω εγώ πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας όταν στη σύσκεψη της 7/2/2011 υπήρχαν δύο Υπουργοί. Αυτό ήταν αντιδεοντολογικό». Ερωτηθείς πότε ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το φορτίο και την εκφόρτωσή του στη Ναυτική Βάση, απάντησε: «γιατί να ενημερώσω την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ενημερώθηκαν στις 6/7/2011 για την διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και τα είδαν με τα μάτια τους. Εχουν μεγάλη ευθύνη όσοι είδαν και όσοι δεν πήραν αποφάσεις. Ο επίδικος χρόνος ήταν από την ώρα που εντοπίστηκε το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και πήγαν να το διαπιστώσουν» ανέφερε.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά πόσον κατά την ανάκριση ζήτησε να εξεταστούν οι ευθύνες της Αστυνομίας και απάντησε πως το μαρτυρικό υλικό, περίπου 40 box files είχε ληφθεί μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες για το ποιοι θα κατηγορηθούν και για ποια αδικήματα.

Σου υποβάλλω ότι η ανάκριση ήταν από την αρχή διαβλητή λόγω της προσωπικής σου ανάμειξης στο θέμα, ανέφερε στο μάρτυρα ο κ. Κορφιώτης.

«Αποψη δική σας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα» απάντησε.

Σου υποβάλλω ότι ουδεμία μαρτυρία υπάρχει πως ο πελάτης μου ο Ανδρέας Λοϊζίδης διέταξε τους πυροσβέστες που πήγαν στη Ναυτική Βάση να πάνε στο επεισόδιο και ότι πήγαν καθηκόντως γιατί δεν είχαν επιλογή από το να ανταποκριθούν στο επεισόδιο, είπε ο κ. Κορφιώτης. «Στο μαρτυρικό υλικό υπάρχει αυτό» απάντησε ο Ανδρέας Ιατρόπουλος.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ως ο 110ος μάρτυρας ο Χρυσόστομος Σταύρου ο οποίος υπηρετούσε κατά τον επίδικο χρόνο ως διπλωματικός λειτουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αναφέρθηκε στην αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΕΞ και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη σχετικά με την κάθοδο στην Κύπρο της Επιτροπής Κυρώσεων κατά του Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 09.00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα