50 χρόνια γαλλογερμανικής φιλίας γιόρτασαν Μέρκελ – Ολάντ

18:10 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Γαλλία και Γερμανία γιορτάζουν σήμερα στο Βερολίνο τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, που επισφράγισε την επαναπροσέγγιση, των άλλοτε αιώνιων εχθρών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη συνθήκη είχαν υπογράψει τότε οι Κόνραντ Αντενάουερ και Σαρλ ντε Γκωλ. Το ιωβηλαίο γιορτάζουν σήμερα οι Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ.

Ο εορτασμός κορυφώνεται με την υποδοχή, με στρατιωτικές τιμές, του Γάλλου Προέδρου Ολάντ στο Βερολίνο και την ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και με κοινή συνεδρίαση

των δύο κοινοβουλίων. Χθες το βράδυ οι δύο ηγέτες είχαν δειπνήσει σε κεντρικό εστιατόριο του Βερολίνου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, η Καγκελάριος Α. Μέρκελ δέχθηκε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες γαλλογερμανικές προτάσεις για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, για να επαναλάβει ότι οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν τον Μάιο, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, ώστε να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Κι ένας ακόμη γαλλο-γερμανικός συμβολισμός: σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde και η γερμανική Süddeutsche Zeitung γιορτάζουν το ιωβηλαίο σε μία κοινή έκδοση με πλούσια γαλλογερμανική αρθρογραφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα