Το ECO-FIN ενέκρινε το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

17:49 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN υιοθέτησε σήμερα το αίτημα 11 χωρών της Ευρωζώνης να επιβάλλουν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι χώρες που θα επιβάλουν το φόρο είναι: η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, Ολλανδία και η Σλοβενία.

Εκτιμάται ότι ο εν λόγω φόρος θα αποφέρει ετησίως συνολικά 37 δισ. ευρώ έσοδα στις παραπάνω χώρες.

Οι υπόλοιπες που δεν ήθελαν σ’ αυτή τη φάση να ακολουθήσουν, θα μπορούν να το κάνουν όποτε κρίνουν αναγκαίο. Αλλωστε, η μέθοδος της ενισχυμένης συνεργασίας που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας αυτής της άρνησης ομάδας χωρών με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ονομαζόμενος και φόρος Tobin θα κυμαίνεται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν μεταξύ 0,01% (παράγωγα προϊόντα) και 0,1% (μετοχές, ομόλογα), ενώ θα καλύπτει το 85% των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εξαιρούνται από το φόρο τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα τραπεζικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι λοιπές συνήθεις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που διενεργούνται από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της πρότασης. Ο φόρος θα βασίζεται στην αρχή της φορολογικής κατοικίας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή εταιρείας, δηλαδή θα επιβάλλεται στο κράτος μέλος στο οποίο θεωρείται εγκατεστημένο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται στη συναλλαγή.

Θα φορολογούνται κυρίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η απόφαση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιδρυμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση του φόρου και περιλαμβάνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις επενδύσεων, τις οργανωμένες αγορές, τα πιστωτικά ιδρύματα, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και τους διαχειριστές τους, τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου), τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και τις οικονομικές οντότητες ειδικού σκοπού.

Οταν οι συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές, ο φόρος θα καταβάλλεται εντός της ημέρας, ενώ εάν δεν πρόκειται για ηλεκτρονική συναλλαγή, θα πρέπει να καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών, ώστε να είναι δυνατή η μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία των συναλλαγών και να αποφεύγονται αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα όσον αφορά τις ταμειακές ροές.

Keywords
Τυχαία Θέματα