Η Κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις εάν επιθυμεί, δηλώνει ο Α. Νεοφύτου

18:35 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις επικρίσεις ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εάν εκλεγεί θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, απορρίπτει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διερωτάται γιατί η Κυβέρνηση δεν σώζει τον τόπο από τις ιδιωτικοποιήσεις, προχωρώντας αμέσως στην υπογραφή του μνημονίου. Παραθέτει εξάλλου αποσπάσματα δηλώσεων του Βάσου Σιαρλή, Πανίκου Δημητριάδη και

Κίκη Καζαμία για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ανακοίνωση, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «τηρώντας εθνικά υπεύθυνη στάση, στήριξε το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρά τις σημαντικές επιμέρους διαφωνίες του». Προσθέτει ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης βρέθηκε ενώπιον του διλήμματος ή ένα μνημόνιο που είχε πρόνοιες με τις οποίες και ο ίδιος διαφωνούσε, ή χρεοκοπία της χώρας, δηλώνοντας ότι η χρεοκοπία «ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που τις διαπραγματεύτηκε και τις συμφώνησε και ούτε είναι αυτός που ερμήνευσε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια έναντι της Τρόικας, «αλλά ο Πανίκος Δημητριάδης και ο Βάσος Σιαρλή».

Στην ανακοίνωση ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραθέτει αυτούσιες τις δηλώσεις του Διοικητής της ΚΤ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες «λυπούμαι ότι θα είμαι λίγο ωμός και οδυνηρός, αλλά έχουμε δεχθεί μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης ότι, να κριθεί αναγκαίο θα δεχθούμε και ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Αυτό το έχουμε αποδεχθεί ήδη. Δηλαδή το να συζητούμε δημόσια ότι δεν θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που το έχουμε δεχθεί μέσα στο μνημόνιο δεν στέλλει το σωστό μήνυμα και θα μας δυσκολέψει και εμάς ως Κεντρική Τράπεζα αύριο που θα βρεθούμε στη Φρανκφούρτη».

Εξάλλου, ο κ. Νεοφύτου παραθέτει αυτούσιες και δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ στο κρατικό ραδιόφωνο στις 11 του μήνα, ότι «ουδείς από την παρούσα κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα από την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις. Από το τελικό ποσό που θα προκύψει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα διαφανεί κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και με ποιο τρόπο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εισηγείται την εξέταση υπαλλακτικών τρόπων για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή η συμβατική δέσμευση της κυβέρνησης, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας ότι μια πιθανή αξιόπιστη υπαλλακτική πρόταση είναι αυτή που πρότεινε ο Κίκης Καζαμίας, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Καζαμία στο περιοδικό «Νεολαία» της ΕΔΟΝ (τεύχος 128) ότι «οι ημικρατικοί οργανισμοί κρίνω πως έχουν επιτελέσει τον κοινωνικό τους ρόλο … αν θεωρηθεί αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κρίνω ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων νοουμένου ότι ο βασικός έλεγχος παραμένει στο κράτος. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών αφορά περισσότερο ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και όχι μονάχα τους λίγους εργαζόμενους, σε αυτούς, που πρέπει να νιώθουν, έτσι και αλλιώς, τυχεροί και προνομιούχοι που εργοδοτούνται σε αυτούς

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα του επιτελείου Μαλά και του ΑΚΕΛ ότι «όταν έρθει στην εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης με τις ‘νεοφιλελεύθερες πολιτικές του’ θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών», ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι «αν πράγματι αυτά πιστεύουν, γιατί τότε αυτή η λαϊκή κυβέρνηση δεν σώζει τους ημικρατικούς οργανισμούς από τις ιδιωτικοποιήσεις προχωρώντας αμέσως στην υπογραφή του μνημονίου;».

«Από τον Ιούνιο του 2012 που κάλεσαν την Τρόικα, είχαν τόσο χρόνο για να συμφωνήσουν και να υπογράψουν το μνημόνιο, και έχουν ακόμα 1½ μήνα περιθώριο να το υπογράψουν και να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις με σαφή αναφορά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Νεοφύτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα