Μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής από τους μαθητές στη Βουλή

14:28 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η αίθουσα συνεδριών της οποίας φιλοξένησε τη συνάντηση δημοτικών σχολείων με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, είπε ότι το μάθημα της Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αειφόρου Ανάπτυξης, που περιλαμβάνεται στα νέα αναλυτικά προγράμματα έχει επιλεχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ

ως το καλύτερο παράδειγμα αναλυτικών προγραμμάτων για την περιβαλλοντική αγωγή και αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που τιμάται στις 5 Ιουνίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος δέχθηκε τα δημοτικά σχολεία Αγίου Στεφάνου Χλώρακας Λέμπας, Φρενάρου, Λειβαδιών ΙΖ΄Λεμεσού και Αγλαντζιάς στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη και Επιτρόπου Περιβάλλοντος Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου εξέφρασε χαρά που οι μαθητές έχουν άποψη για τη περιβαλλοντική διαχείριση, πρόσθεσε ότι αυτή η συνεδρία με τα παιδιά έπρεπε να γίνει και σημείωσε ότι η εισήγηση για συνεδρία ώστε η Επιτροπή να ακούσει τις απόψεις των παιδιών υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Δημοσθένους, παρατήρησε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανέλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι αναγκαίες, ώστε τα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας να καταλάβουν τη σημαντική θέση, που τους αναλογεί.

«Η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος είναι πολιτισμός», είπε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδείξουμε ευαισθητοποιημένους πολίτες όπως στοχεύει και το νέο σχολείο» και καταλήγοντας είπε πως μέσα από τη διαδικασία ανατροφοδότησης τα μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής θα συνεχίσουν να εμπλουτίζονται.

Ο Υπουργός Γεωργίας σε ένα λακωνικό χαιρετισμό, είπε στους μαθητές ότι «επενδύουμε σε εσάς γιατί είσαστε ο αυριανός πολίτης» προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από εσάς να είσαστε οι φρουροί στο σπίτι σας και να φροντίζετε για την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, των περιορισμό των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε στους μαθητές ότι «επενδύουμε πολλά σε εσάς ως το φυσικό πλούτο της χώρας μας και το μέλλον του τόπου». Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους σημερινούς ενήλικες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, σε αντίθεση με εσάς που καλλιεργείστε και μπορεί ευκολότερα να αλλάξετε συνήθειες».

«Αναμένουμε από εσάς να περπατάτε περισσότερο, να χρησιμοποιείται περισσότερο το ποδήλατο, και να αγαπάτε τον τόπο σας», κατέληξε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Οι μαθητές του Δημοτικού Αγίου Στεφάνου είπε πως θα πρέπει να προωθηθεί περισσότερο η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μεγαλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσα από αυξημένη χρήση φωτοβολταϊκών. Μπορούμε να έχουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια με ανεμογεννήτριες, αξιοποίηση της βιομάζας, ανέφεραν οι μαθητές, παρατηρώντας ότι η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα εκμετάλλευσης της βιοθερμικής ενέργειας.

Οι μαθητές του Δημοτικού Φρενάρου

Keywords
Τυχαία Θέματα