Λιλλήκας: Πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα και δεύτερο μνημόνιο

13:35 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Φαίνεται ότι είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο μνημόνιο πριν ακόμα υπογραφεί το πρώτο, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας όλους σε μια προσεκτική και υπεύθυνη μελέτη σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως από τα στοιχεία που διαρρέουν στον Τύπο, με βάση και την έρευνα της

PIMCO, «ανησυχούμε ότι μέσα στο Γενάρη πιθανόν να χρειαστούν νέα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν και τους πολίτες και την κυπριακή οικονομία». Διατύπωσε τη διαφωνία του με τον εσωτερικό δανεισμό, στον οποίο προβαίνει η Κυβέρνηση, και την κάλεσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις που προβαίνει για το δανεισμό της, σε αυτές τις συνθήκες.

«Ανησυχούμε γιατί στον εσωτερικό δανεισμό συμμετέχουν ημικρατικοί οργανισμοί αλλά και ταμεία προνοίας των εργαζομένων. Εάν το χρέος αποδειχτεί, όπως προειδοποιεί και το ΔΝΤ, μη βιώσιμο, εάν χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο, το τρίτο στάδιο θα είναι το κούρεμα του χρέους, και σε τέτοια περίπτωση τόσο οι ημικρατικοί οργανισμοί όσο και ο Συνεργατισμός αλλά και τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων θα στερηθούν σημαντικά κεφάλαια και θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και θα αμφισβητηθεί και η ίδια η βιωσιμότητά τους,» είπε ο κ. Λιλλήκας μετά από συνάντηση με το Σύνδεσμο Καρδιοπαθών.

Ανέφερε ακόμη πως «διαφαίνεται ο κίνδυνος να προχωρήσουμε σύντομα σε ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών», και πρόσθεσε πως «διαφωνούμε με τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων», που «μπορούν να προσφέρουν έναν οικονομικό μαξιλαράκι στην Κυβέρνηση για μια χρονική περίοδο, όμως σε τέτοιες συνθήκες ισοδυναμούν με ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και θα αποστερήσουν το κράτος από μελλοντικά έσοδα».

«Δεν θα προσφέρει λύση στο δημόσιο χρέος η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών ή της Αρχής Ηλεκτρισμού. Αντίθετα θα δώσει μόνο μια μικρή παράταση ζωής και θα ακολουθήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αυτό να προσφέρει οποιανδήποτε προοπτική ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήκας.

Κάλεσε όλους να μελετήσουν το ενδεχόμενο, σε μια πιεστική, όπως είπε, περίπτωση έκτακτων νέων μέτρων μέσα στο Γενάρη, της εισαγωγής στρατηγικού επενδυτή στους ημικρατικούς οργανισμούς με ποσοστό που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 25% και την ανάληψη της διεύθυνσης «για να τερματιστεί μια από τις αιτίες του κακού που είναι οι κομματικές παρεμβάσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς».

Είπε εξάλλου πως «συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αντιδράσεις των πολιτών στα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας αλλά και στις διάφορες πρόνοιες που προβλέπει το μνημόνιο, και οι οποίες μετατρέπονται σήμερα σε νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Αντιλαμβανόμαστε την πιεστικότητα του χρόνου. Όμως διαπιστώνουμε ότι βεβιασμένες κινήσεις κάτω από την πίεση του χρόνου, ή μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένες κινήσεις που ζημιώνουν τον τόπο», ανέφερε και πρόσθεσε πως απόδειξη αυτού είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στην πρόταση της Κυβέρνησης για την φορολογία των ακινήτων», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα