Έντονο ενδιαφέρον της ΕΕ για μεταφορά φυσικού αερίου από ΝΑ Μεσόγειο

12:26 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφωνιών μεταξύ των χωρών της περιοχής ή αντίθετα κίνητρο για συνεργασία και συνέργειες και ευκαιρία για ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας, των οικονομιών των χωρών της περιοχής και ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας, εξέφρασε σήμερα από την Πάφο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ.

Στην εισαγωγική του ομιλία στην Υπουργική Συνάντηση με θέμα την Ενεργειακή Συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία

πραγματοποιείται σήμερα στο Aphrodite Hills, ο Επίτροπος Έτινγκερ επεσήμανε πως για να επιτευχθούν ωστόσο αυτά τα οφέλη θα πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των πολιτικών ρίσκων και τη δημιουργία υποστηρικτικών συνθηκών για την ασφαλή εξόρυξη και παραγωγή των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σημείωσε παράλληλα ότι η ΕΕ επιδιώκει τη βιώσιμη και ειρηνική εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής, ενθαρρύνοντας τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα κατά τρόπο που θα επιφέρουν οφέλη για όλους. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους και να προωθήσουν εποικοδομητικά μέτρα», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε το έντονο ενδιαφέρον της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ. «Είναι ένας από τους στόχους της πολιτικής της ΕΕ» δήλωσε, αναφέροντας ακόμη πως η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει μέρος του νέου διαδρόμου μεταξύ της Ευρώπης και της Κασπίας.

Δήλωσε ακόμη την ετοιμότητα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη του Ισραήλ και της Κύπρου στα θέματα φυσικού αερίου.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γκούντερ Έτινγκερ υπέδειξε ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για την ασφάλεια της ΕΕ.

Ανέφερε μάλιστα πως είναι πολύ σημαντικό που αυτή η συνάντηση λαμβάνει χώρα στην Κύπρο ως κράτος μέλος της ΕΕ και στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς «αυτό δίνει μια νέα διάσταση στις εξελίξεις στην περιοχή και στα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πρόσφατη ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μπορεί να αλλάξει την κατάσταση με πολλούς τρόπους. «Για την ΕΕ αυτή η περιοχή μπορεί να καταστεί ένας χώρος που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά και ως δυνητικός της προμηθευτής» είπε, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή πολιτική και συνεργασία αποτελεί για την ΕΕ όχημα για την περιφερειακή ολοκλήρωση και για τη διεθνή συνεργασία, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΑΠΕ και τη νέα τεχνολογία.

Σημείωσε δε ότι η κατάσταση στην, περιοχή δεν επηρεάζει μόνο τους νέους παραγωγούς ενέργειας όπως η Κύπρος αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και του ανεφοδιασμού.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι αυτές οι ανακαλύψεις πρέπει να αποβούν προς όφελος όλων. «Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν αδιάσπαστο μέρος της αγοράς της ΕΕ, η Τουρκία έχει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούν σημαντικούς εταίρους της ΕΕ» είπε, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες απαραίτητη.

Ο κ. Έτινγκερ επεσήμανε πως η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ. «Είναι ένας από τους στόχους της πολιτικής της ΕΕ» είπε, αναφέροντας πως επιπρόσθετα η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει μέρος του νέου διαδρόμου μεταξύ της Ευρώπης και της Κασπίας.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η υποδομή που χρειάζεται όπως ο σταθμός του Βασιλικού για την υγροποίηση φυσικού αερίου θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση της μεταφοράς ενέργειας μέσω Κύπρου, ενώ υπέδειξε ότι στο πλαίσιο των περιφερειακών ομάδων για εντοπισμό προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος η Κύπρος καλύπτεται τόσο από τον Νότιο Αγωγό όπως και από τους άλλους διαδρόμους προτεραιότητας που συνδέουν το Βορρά με το Νότο.

«Εγώ είμαι υπέρ της εξεύρεσης τρόπου σύνδεσης του φυσικού αερίου με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω πρωτοβουλιών. Αυτό θα βελτιώσει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης και θα ωφελήσει τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακολούθως ότι η ΕΕ επιδιώκει τη βιώσιμη και ειρηνική εκμετάλλευση των πόρων αυτής της περιοχής, επιθυμώντας να ενθαρρύνει τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα κατά τρόπο που θα επιφέρουν οφέλη για όλους.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία είπε ότι η χώρα αυτή μοιράζεται το ενδιαφέρον της Ευρώπης για σταθερότητα αλλά και ότι μέσα στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας έχει δημιουργηθεί μια συνεργασία με την Τουρκία προς αμοιβαίο όφελος. «Θέλουμε διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε τομείς όπως η ολοκλήρωση της αγοράς και η ανάπτυξη υποδομών στον ενεργειακό τομέα» είπε, εξηγώντας ότι η συνεργασία αυτή θα συμβάλει σε μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών, εξέλιξη η οποία θα εξασφαλίσει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό.

Δήλωσε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να στηρίξει το Ισραήλ και την Κύπρο στα θέματα φυσικού αερίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας υπέδειξε ακολούθως ότι η ασφάλεια των εγκαταστάσεων για τα κοιτάσματα είναι πρωτίστης σημασίας. «Έχουμε υπεράκτιες εξερευνήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος και πρέπει να προστατευτούν αυτοί οι χώροι μέσα στη Μεσόγειο από όλες τις παράκτιες χώρες» είπε, εξηγώντας πως ένα μεγάλο ατύχημα, για παράδειγμα, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την έκταση της Μεσογείου. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ασφαλής εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ.

Ο κ. Έτινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα καταστεί ένας παράγοντας για την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού, αναφέροντας πως ήδη η Επιτροπή έχει αρχίσει συνομιλίες και με την Κύπρο και με το Ισραήλ για την ασφάλεια της υπεράκτιας εξόρυξης και παραγωγής έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ατυχημάτων.

Ανέφερε τέλος πως η Επιτροπή θέλει να ενθαρρύνει όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους και να προωθήσουν εποικοδομητικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα