Κύπρος-Ρουμανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας

17:42 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο πέμπτος κυριότερος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlăţean, ύστερα από συνομιλίες που είχε με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με πρόσκληση της οποίας πραγματοποίησε μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.

«Υποστηρίζουμε μια περαιτέρω παρουσία του κυπριακού κεφαλαίου στη Ρουμανία σε τομείς όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, η ανανεώσιμη ενέργεια και άλλους», είπε ο κ. Corlăţean.

Ερωτηθείς για το θέμα της ενέργειας, ο Ρουμάνος Υπουργός είπε πως «η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα θέμα σημαντικό

για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, περιλαμβανομένης της Ρουμανίας».

Είπε πως αυτός μπορεί να είναι ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως οι κυπριακές Αρχές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον στο να υπάρξει συνεργασία μέσω ενός Πανεπιστημίου στη Ρουμανία που έχει μια μακρά και σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και παράδοση στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου, εκπαιδεύοντας φοιτητές και μηχανικούς. Ο κ. Corlăţean εξέφρασε ετοιμότητα για κοινά πανεπιστημιακά προγράμματα, με στόχο την προετοιμασία των ειδικών στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας στην περιοχή Σένγκεν το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας πως «έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε ως Προεδρία της ΕΕ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να αποδοθεί το καθεστώς Σένγκεν στη Ρουμανία, αφού έχουν κάνει όλα όσα χρειαζόταν να γίνουν, έχουν εφαρμόσει πλήρως το κεκτημένο που αφορά στο Σένγκεν».

Οι δυο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για Συνεργασία στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα Εμπορίου και Επενδύσεων.

Ο κ. Corlăţean ευχαρίστησε θερμά την Κύπρο για την υποστήριξή της στην ένταξη της Ρουμανίας στην περιοχή Σένγκεν, σημειώνοντας πως «βασιζόμαστε στην Προεδρία για να υποστηρίξει το Δεκέμβρη μια καλή απόφαση και να εγκρίνει μια απόφαση για την ένταξη της Ρουμανίας στην περιοχή Σένγκεν. το ερχόμενο έτος».

Εξέφρασε εκτίμηση για το ρόλο της Κύπρου ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί απόδειξη για το ρόλο που μεσαίες ή μικρές χώρες κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να παίξουν.

Ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ εξέφρασε πλήρη στήριξη στους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, σημειώνοντας πως συζήτησαν σε λεπτομέρειες τους διάφορους στόχους της ΕΕ σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με έμφαση στις πολιτικές για τη Γεωργία και τη Συνοχή, δεδομένου ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Κύπρος είναι φίλοι της Ομάδας Συνοχής.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε πως η Κύπρος και η Ρουμανία έχουν μια άριστη συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, ενισχυμένη οικονομική συνεργασία και παρόμοιες θέσεις επί πολλών ευρωπαϊκών και άλλων θεμάτων όπως οι εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, η διεύρυνση και η εταιρική σχέση με τη νότια και ανατολική γειτονιά της ΕΕ.

«Εκφράσαμε ενδιαφέρον για την ενίσχυσ

Keywords
Τυχαία Θέματα