Κοντά στην έγκριση της πρότασης Κασουλίδη για στήριξη της ΔΕΑ το Ευρωκοινοβούλιο

19:43 4/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η χρηματοδοτική ενίσχυση των εργασιών της ΔΕΑ και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΕΕ, με 3 εκ. ευρώ για το 2013, βρίσκεται δύο βήματα πριν την οριστική της υιοθέτηση, μετά την υπερψήφισή της πρόταση του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη από την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την τελευταία της συνεδρία, στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2012.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου της Ομάδας του ΕΛΚ, είχε προηγηθεί η έγκριση της σχετικής

τροπολογίας από την Επιτροπή Εξωτερικών στις 6 Σεπτεμβρίου.

«Η υιοθέτηση της τροπολογίας αποτέλεσε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση καθότι προσέκρουσε στη γενικότερη δυσκολία αύξησης του ποσού του Κοινοτικού Προϋπολογισμού πέρα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω των γενικότερων δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη ξεχωριστά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποτέλεσε μία από τις μόλις επτά από τη συναφή κατηγορία του προϋπολογισμού, τις οποίες ενέκρινε η Επιτροπή Προϋπολογισμών.

Ακόμη αναφέρεται ότι το επιτυχές αποτέλεσμα οφείλεται στην επιμονή υπέρ της πρότασης από την Ομάδα του ΕΛΚ, η οποία ήταν η μόνη πολιτική ομάδα που καθόρισε ως προτεραιότητα την υιοθέτησή της.

Συμπληρώνεται ότι σημαντική συμβολή στην υιοθέτηση της τροπολογίας του κ. Κασουλίδη είχαν ο Μαλτέζος Εισηγητής του ΕΚ για τους αγνοούμενους της Κύπρου, κ. Simon Busuttil, που υπέβαλε παρόμοια τροπολογία, o Γερμανός Ευρωβουλευτής Reimer Boege, εκ των εισηγητών του ΕΚ για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Ισπανός συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Προϋπολογισμών Salvador Garriga και ο Ιταλός Εισηγητής του ΕΚ για τον Προϋπολογισμό του 2013 Giovanni La Via.

Προστίθεται ότι υιοθετήθηκε ακόμα σχετική πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, χωρίς αίτηση αύξησης χρηματοδότησης, για χρήση της υφιστάμενης χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Χάρη στην επιμονή της Ομάδας του ΕΛΚ αλλά και άλλων πολιτικών ομάδων, ο όρος «κοινωνία των πολιτών» αντικατέστησε τον όρο «δημόσια διοίκηση» (των κατεχομένων) που περιλαμβανόταν στην αρχική πρόταση της Σοσιαλιστική Ομάδας και ο οποίος, όπως αναφέρεται, κρίθηκε ως απαράδεκτος.

Αυτό που απομένει πλέον είναι η έγκριση της πρότασης του Ι. Κασουλίδη από την Ολομέλεια του ΕΚ στις 23 Οκτωβρίου και το οριστικό σφράγισμα της από τη διαδικασία συνδιαλλαγής μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου επί του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα