Κομισιόν: Σχέδιο δράσης για την προώθηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής

17:48 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την υφιστάμενη πολιτική της για την προώθηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και προς τις τρίτες χώρας, αυξάνοντας δραστικά και το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης από το Γεωργικό Ταμείο.

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής στον τομέα της ενημέρωσης των καταναλωτών και της προώθησης των γεωργικών προϊόντων και γεωργικών ειδών διατροφής φέρει την ονομασία «Απολαύστε το, είναι ευρωπαϊκό», ενώ στόχος είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου να μπουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές και να ενημερώσει καλύτερα τους καταναλωτές για την ποιότητα των προϊόντων.

«Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές δείχνουν ολοένα μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα της ασφάλειας, της ποιότητας και της βιωσιμότητας των μεθόδων παραγωγής, οι γεωργοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μια καταπληκτική ευκαιρία να διακριθούν», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσόλος, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος γεωργικών προϊόντων και γεωργικών ειδών διατροφής ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων του και την τήρηση των προτύπων περισσότερο από κάθε άλλον αντίστοιχο κλάδο στον κόσμο.

«Με εξαγωγές που υπερβαίνουν ήδη τα 110 δις ευρώ, ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε ο Ρουμάνος Επίτροπος.

Η σημερινή πρόταση προς το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή διατυπώνεται αφού προηγήθηκε μεγάλη δημόσια συζήτηση που άρχισε το 2011.

Η πρόταση προβλέπει τη σημαντική αύξηση των ετήσιων χρηματοδοτήσεων που προορίζονται για δράσεις ενημέρωσης και προώθησης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Οι χρηματοδοτήσεις θα αυξηθούν σταδιακά από 61 εκατ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό του 2013, σε 200 εκατ. ευρώ το 2020.

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της ενημέρωσης, έτσι ώστε οι δράσεις προώθησης να είναι καλύτερα στοχευμένες. Η στρατηγική αυτή αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των προγραμμάτων που προορίζονται για τρίτες χώρες καθώς και των προγραμμάτων που καταρτίζονται από οργανώσεις διαφόρων κρατών μελών, μέσω ενός υψηλότερου ποσοστού συγχρηματοδότησης, το οποίο θα φτάσει στο 60% από 50% σήμερα.

Σχετικά με το εσωτερικό της ΕΕ, η δράση θα καλύψει το κενό ενημέρωσης των καταναλωτών όσον αφορά τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων εν γένει και, ειδικότερα, των προϊόντων που είναι αναγνωρισμένα από τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας.

Προβλέπεται ακόμη η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των μέτρων με τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την ένδειξη προέλευσης και το σήμα του προϊόντος, την επέκταση των δικαιούχων και των οργανώσεων παραγωγών, την επέκταση των επιλέξιμων προϊόντων κυρίως στα μεταποιημένα γεωργικά είδη διατροφής, όπως π.χ. τα ζυμαρικά.

Απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες, καθώς στο εξής η επιλογή θα γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα μόνο στάδιο, αντί για δύο στάδια που απαιτούνται σήμερα.

Τέλος, θα γίνει ευκολότερη διαχείριση των προγραμμάτων που καταρτίζουν από κοινού οι οργανώσεις διαφόρων κρατών μελών, χάρη στην υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα