Κομισιόν: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για το δημοσιονομικό κενό το 2014-2015

16:58 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2014 και 2015, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου Όλι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες από τις έδρες των οργάνων της τρόικας.

Ο Σάιμον Ό Κόνορ επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει συμφωνία για όλες τις πτυχές του σχεδίου προϋπολογισμού του 2014, που κατέθεσε σήμερα η ελληνική

κυβέρνηση στη Βουλή, προσθέτοντας ότι θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις για να δούμε μέσα στις επόμενες βδομάδες εάν χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις ή συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, στη διάρκεια της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης, όπως και στην πρώτη, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των τριών οργάνων (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Το σημαντικότερο θέμα που παραμένει ανοικτό είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και 2015, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Υπενθύμισε τη δήλωση του Αντιπροέδρου Όλι Ρεν στη συνεδρίαση του Εurogroup της προηγούμενης βδομάδας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν σήμερα ανοικτά ζητήματα πέραν του δημοσιονομικού κενού, που πρέπει να επιταχυνθούν όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των αγορών, ώστε η χώρα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο εκπρόσωπος εκτίμησε ότι στη συνεδρίαση του Εurogroup, όπου θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί χωρών της Ευρωζώνης, δεν θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε, όμως, ότι εάν ζητηθεί από κάποιους υπουργούς της Ευρωζώνης ενημέρωση στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπρόεδρος κ. Ρεν θα την κάνει.

Στη δήλωση της τρόικας που δόθηκε στη δημοσιότητα και στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζεται ότι κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Η γραπτή δήλωση προσθέτει ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες, ενώ τα κλιμάκια της τρόικας προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, καταλήγει η δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα