Αποφάσεις Γενικού Συμβουλίου ΣΕΚ για οικονομική κρίση

17:37 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συγκεκριμένες αποφάσεις με αφορμή την οικονομική κρίση και τις συνέπειες στους εργαζόμενους έλαβε το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ σε τακτική του συνεδρία την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών και υποσχέσεων για την προστασία των Ταμείων Προνοίας και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα ταμεία “καθορίζοντας συγκεκριμένη, διάφανη και υλοποιήσιμη πολιτική που θα εξασφαλίζει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και ταυτόχρονα

το ρόλο και τη χρησιμότητα του θεσμού”.

Η ΣΕΚ καλεί επίσης το Υπουργείο Υγείας να επισπεύσει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θεωρώντας ότι τυχόν νέες μελέτες με την εμπλοκή νέων παραγόντων και παραμέτρων στη διαδικασία π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες κ.λ.π. “μόνο αχρείαστη καθυστέρηση θα προκαλέσουν”.

Επαναλαμβάνει ακόμη την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του νομικού τους πλαισίου, παρέχοντας τους, όλα τα αναγκαία εφόδια για να μπορέσουν να επιτελέσουν την αποστολή τους μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και ανταγωνισμού.

Για την ανεργία η ΣΕΚ χαιρετίζει την εξαγγελία των διαφόρων κυβερνητικών σχεδίων που στοχεύουν στον περιορισμό του προβλήματος ωστόσο την ίδια ώρα καλεί την κυβέρνηση να εγκαινιάσει ένα διάλογο με στόχο τη ρύθμιση της απασχόλησης των Κοινοτικών εργαζομένων στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα ζητεί επέκταση της περιόδου παροχής του ανεργιακού επιδόματος από έξι σε εννέα μήνες καθώς και ταχύτερη καταβολή των ωφελημάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ανεργιακό, πλεονασμός κ.λ.π.).

Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η ΣΕΚ καλεί όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες να επισπεύσουν τις απαραίτητες διαδικασίες “ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου ανήκουν, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα του λαού”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι η ΣΕΚ εκφράζει την ετοιμότητα να εισέλθει σε κοινωνικό διάλογο για τη συνομολόγηση εκτάκτου σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, με την αυστηρή προϋπόθεση πως οι όροι εργοδότησης, όπως καθορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις που ελεύθερα συνομολογούνται, “δεν είναι προς διαπραγμάτευση”.

Η Οργάνωση θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα συρρίκνωση των μισθών και της ΑΤΑ “δεν βοήθησαν ούτε την ανάπτυξη ούτε την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται συνδυασμό και άλλων παραγόντων, όπως είναι π.χ. η μείωση των επιτοκίων και του ηλεκτρισμού, η βελτίωση της παραγωγικότητας κ.λ.π”.

Αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκποιήσεις ακινήτων που ανήκουν σε ανθρώπους που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες ενώ για τις συλλογικές συμβάσεις θεωρεί πως αυτές θα ανανεωθούν ως έχουν “με την υποσημείωση πως σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πραγματοποιούν κέρδη θα διεκδικηθούν αυξήσεις στο ύψος της παραγωγικότητας”.

Στην ανακοίνωση η ΣΕΚ καλεί επίσης τον εργοδοτικό κόσμο “να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας, ευελιξία και κοινωνική ευαισθησία και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα ωφελήματα των εργαζομένων που σήμερα ζουν σε ένα γκρίζο και ζοφερό περιβάλλον”.

Keywords
Τυχαία Θέματα