ΚΙΣΑ: Θετικό το μήνυμα του Προέδρου αλλά επιβάλλονται άμεσα μέτρα

21:20 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θετικό θεωρεί το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη γύρω από τις εξελίξεις στις Κεντρικές Φυλακές η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), η οποία ωστόσο εκφράζει τη θέση ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων και καλεί, μεταξύ άλλων, την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της.

«Με αφορμή τις πρόσφατες αυτοκτονίες και τα περιστατικά βίας από συγκρατούμενους

και δεσμοφύλακες μεταναστών στις Κεντρικές Φυλακές, η ΚΙΣΑ τονίζει ότι αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά τη μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί «θετικό το μήνυμα που έδωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επίσκεψή του στον μετανάστη – θύμα βιασμού». Παρόλα αυτά, προστίθεται, «αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς επιβάλλεται η άμεση λήψη πραγματικών και ουσιαστικών μέτρων για τον τερματισμό της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων των κρατούμενων μεταναστών στις φυλακές».

Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση όπως προχωρήσει άμεσα στη ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρίως όσον αφορά τον τερματισμό της ποινικοποίησης θεμάτων που αφορούν τη μετανάστευση, στον άμεσο τερματισμό των θεσμικών διακρίσεων εναντίον κρατούμενων μεταναστών και στην υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για επιστημονική, αντικειμενική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση του φαινομένου παρουσίας υψηλού ποσοστού μεταναστών στα κρατητήρια και τις φυλακές.

Τέλος, αναφέρει ότι «οι πιο πάνω εισηγήσεις πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται στο σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου «δεν πρόκειται να επιλυθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα