Ελαφρά άνοδος στο λιανικό εμπόριο το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ

20:43 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε ελαφρώς στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια των γιορτών σημαντικής εποχής για το ψώνισμα, καταρρίπτοντας τις αρνητικές προβλέψεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις και οι πωλήσεις τροφίμων έφτασαν τον Δεκέμβριο του 2013 τα 431,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι

δαπάνες των καταναλωτών αποτελούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ, οπότε υπήρξε ανησυχία όταν αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα παρέμεναν αμετάβλητες το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η ατονία μπορεί να αποδοθεί στον κρύο καιρό που επικρατούσε σε μεγάλο μέρος της χώρας το Δεκέμβριο», ανέφερε ο Σκοτ Χόιτ των Moody’s Analytics.

Παρόλο που οι πωλήσεις που σχετίζονται με ακίνητα ήταν αδύναμες, οι πωλήσεις εστιατορίων συγκρατήθηκαν», πρόσθεσε.

Εξαιρώντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 0,7% σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στις τιμές.

Οι πωλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών σημείωσαν πτώση 1,8%, αντισταθμίζοντας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την άνοδο του 1,9% του προηγούμενου μήνα.

Τα καταστήματα τροφίμων και ποτών είχαν τα περισσότερα κέρδη με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο 2%, την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και επτά χρόνια.

Οι δαπάνες σε ρουχισμό και αξεσουάρ αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι πωλήσεις βενζίνης κατά 1,6% εν μέσω αυξανόμενων τιμών στα πρατήρια.

Οι πωλήσεις καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών σημείωσαν τις μεγαλύτερες ζημιές, με πτώση της τάξης του 2,5%.

Η ζήτηση στα πολυκαταστήματα έπεσε κατά 0,7%.

Οι πωλήσεις στον παρεμφερή με τα ακίνητα τομέα μειώθηκαν επίσης κατά 0,4% όσον αφορά τα έπιπλα και τα καταστήματα οικοδομικών υλικών.

Οι διαδικτυακοί λιανικοί πωλητές είχαν 1,4% αύξηση στις πωλήσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα