ΚΙΣΑ: Αντί να διώξουν τον διακινητή φυλάκισαν το θύμα εμπορίας και εκμετάλλευσης

22:43 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αντί να διώξουν τον Διακινητή φυλάκισαν το θύμα εμπορίας και εκμετάλλευσης, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΚΙΣΑ.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια άλλη μια περίπτωση εμπορίας και εκμετάλλευσης νεαρής μετανάστριας, “η οποία αποτάθηκε στις αρμόδιες αρχές για βοήθεια αλλά, αντί να τύχει της απαιτούμενης και προβλεπόμενης από το νόμο στήριξης και προστασίας, βρέθηκε στις Κεντρικές Φυλακές μετά από κακόβουλη καταγγελία της διακινήτριάς της για «κλοπή».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, γυναίκα επιχειρηματίας, η οποία δραστηριοποιόταν οικονομικά στη

Νιγηρία, έπεισε νεαρή εργοδοτούμενή της να έρθει στην Κύπρο για να εργαστεί. “Ωστόσο, όταν έφτασε στην Κύπρο, η νεαρή μετανάστρια διαπίστωσε ότι δεν θα εργαζόταν σε κάποια εταιρία όπως της είχε υποσχεθεί, αλλά ως οικιακή εργαζόμενη και δη σε τρεις κατοικίες», προστίθεται.

Η εργοδότρια, συνεχίζει, κατακρατούσε όλα τα έγγραφά της και της απαγόρευε να κινείται και να επικοινωνεί ελεύθερα με άλλα πρόσωπα.

«Επίσης, της ανάφερε ότι για ένα χρόνο θα της κατακρατούσε τους μισθούς της επειδή εξόδευσε πάρα πολλά λεφτά για να τη φέρει στην Κύπρο. Η νεαρή μετανάστρια κατήγγειλε στις αρχές ότι η εργοδότρια τη μετέφερε σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, το όνομα του οποίου έδωσε στις αρχές, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή της. Για την καταγγελία αυτή, η εργοδότρια δήλωσε ενώπιον λειτουργού του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και δεύτερου προσώπου ότι προσπαθούσε να της βρει άντρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ.

Αντί, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες του θύματος εμπορίας για εργασιακή εκμετάλλευση και εν δυνάμει θύματος εμπορίας για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, προχώρησαν λίγες μέρες αργότερα στη σύλληψή του μετά από κακόβουλη καταγγελία της εργοδότριας για «κλοπή κοσμήματος», η οποία ακολούθησε τις καταγγελίες του θύματος.

«Είναι δε αξιοσημείωτη η σπουδή με την οποία κινήθηκαν οι διωκτικές αρχές στην περίπτωση και σε χρόνο αστραπή ετοίμασαν και καταχώρησαν ποινική υπόθεση, στο πλαίσιο της οποίας το θύμα τελεί υπό κράτηση ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές».

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει επίσης τις αρμόδιες αρχές των Φυλακών “οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτρέψει σε εκπρόσωπο της ΚΙΣΑ να επισκεφθεί το θύμα”.

Τέλος, η ΚΙΣΑ απαιτεί ην άμεση διερεύνηση των καταγγελιών του θύματος για εμπορία και εκμετάλλευση, την αναστολή της ποινικής δίωξης και την άμεση απελευθέρωσή του, τη διερεύνηση της εμπλοκής και τρόπου χειρισμού της υπόθεσης από τις διωκτικές αρχές, περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου ο όλος χειρισμός να ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μέλος της οικογένειας της εργοδότριας είναι αστυνομικός, αλλά και τον τερματισμό της πρακτικής των αρχών να προφυλακίζουν μετανάστριες.

Keywords
Τυχαία Θέματα