Θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο θέμα του ρωσικού δανείου, προβλέπει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού

21:43 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στη Μόσχα, η οποία δεν περιορίστηκε στις διακομματικές επαφές, αλλά επεκτάθηκε και σε επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας στο πρόσωπο του προέδρου της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

Σχολιάζοντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων τα αποτελέσματα του γεύματος εργασίας, που είχε ο κ. Κυπριανού με τον κ. Τιτόφ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

υπογράμμισε το πολύ φιλικό κλίμα, αλλά και την αίσθηση ότι η ρωσική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον για «τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην περιοχή και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον οικονομικό και εμπορικό τομέα».

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Τιτόφ για τα προβλήματα που προκαλεί η τουρκική πλευρά στη διευθέτηση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας το παράλογο της απαίτησης για μονομερές δικαίωμα επέμβασης μιας τρίτης χώρας σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία οδηγεί είτε στη συνομοσπονδία είτε στην οριστική διαίρεση του νησιού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Ρωσίας, που υποστηρίζει από θέσεις αρχών την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και τον αυξανόμενο ρόλο της στην οικονομία του νησιού, είτε μέσω των διμερών σχέσεων, είτε πολύ περισσότερο μέσω των υπεράκτιων εταιρειών και του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων και των κεφαλαίων, που διατηρούν στις κυπριακές τράπεζες.

Αναφερόμενος στα θέματα του φυσικού αερίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς και ειδικότερα εταιρειών, που συνδέονται με τη ρωσική Gazprom, για συμμετοχή στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το θέμα του ρωσικού δανείου.

«Γνωρίζετε ότι υπήρξε απευθείας τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων Χριστόφια και Πούτιν για το θέμα και ο κ. Πούτιν είπε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση, ξέρω ότι υπάρχει επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας «μη σοβαρές» πολλές έως σήμερα ποικίλες διαδόσεις για το θέμα, που ήθελαν το θέμα του δανείου να έχει κλείσει αρκετές φορές έως τώρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι και για τη χορήγηση του προηγούμενου ρωσικού δανείου τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις πολλών μηνών και υπογράμμισε ότι σημασία έχει η υπεύθυνη τοποθέτηση πολλών Ρώσων αξιωματούχων ότι «η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται καταρχάς για την ύπαρξη εγγυήσεων, όπως στην περίπτωσή μας το φυσικό αέριο, αλλά και να μην προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα στην εσωτερική πολιτική τάξη και την οικονομία της ίδιας της Ρωσίας, η οποία και αυτή με τη σειρά της αντιμετωπίζει ορισμένες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης. «Είναι μεγάλα τα ρωσικά κεφάλαια στο νησί και πολλές οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οπότε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στις σκέψεις των αξιωματούχων του ρω

Keywords
Τυχαία Θέματα