Ρωσικό ενδιαφέρον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαπιστώνει ο Γ. Λιλλήκας

20:13 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ρώσοι έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, δήλωσε απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις ρωσικές καταθέσεις στις τράπεζές μας.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Δήμαρχο και  το Δημοτικό Συμβούλιο Λειβαδιών και κληθείς να αναφέρει εάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα επεδείχθη

ενδιαφέρον για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «εκείνο που διεφάνη από τη συζήτηση στη στρογγυλή τράπεζα αλλά και στη συνέχεια στη συζήτηση και στις επαφές μου ήταν ότι δεν είχαν πλήρη ενημέρωση όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Αυτό, συνέχισε, «ήταν κάτι που τους ανησυχούσε από τη μια, επειδή θα γίνει μέσω της Τρόικας όσον αφορά τις ρωσικές καταθέσεις στις τράπεζες μας που πρέπει να τις προστατεύσουμε. Τους καθησύχασα σ’ αυτό το ζήτημα γιατί αν αποσυρθούν οι ρωσικές καταθέσεις θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στις τράπεζες και την οικονομία ευρύτερα. Όταν εξήγησα τους τρόπους που πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και γιατί προσφεύγει η κυβέρνηση στην Τρόικα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν και εδώ στην ανακεφαλαιοποίηση».

Γι’ αυτό, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «κάλεσα την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε προοπτική και δυνατότητα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από ιδιώτες για να αποφύγουμε να επιφορτιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ή και περισσότερα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση που για την ώρα προγραμματίζεται να γίνει μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους του κράτους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το ζήτημα των αξιογράφων των τραπεζών θα πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις τράπεζες και έχουν εξευρεθεί λύσεις, έχουν κατατεθεί διάφορες ιδέες τράπεζες. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των τραπεζών, δεδομένου ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες των αξιογράφων έχουν ξεγελαστεί από τις τράπεζες, έπεσαν θύμα των τραπεζών, οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος που συνεπάγεται».

Είναι άδικο, είπε, «να επιφορτιστούν οι Κύπριοι πολίτες το κόστος για τις ευθύνες των ίδιων των τραπεζών. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη το συνολικό κόστος για τα αξιόγραφα να ενσωματωθεί στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πρέπει να υπάρχει γραπτή δέσμευση των τραπεζών ότι από την κερδοφορία τους θα πρέπει να επιστρέψουν αυτό το κόστος πίσω στο κράτος, ούτως ώστε οι πολίτες να μην αδικηθούν».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λειβαδιών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «σε κάθε μας επίσκεψη θέλουμε να συναντούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βλέπουμε τα τοπικά προβλήματα. Ο Δήμος Λειβαδιών αντιμετωπίζει ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την πρόσβαση του στην παραλία και την αξιοποίηση της παραλίας του Δήμου».

«Έχει επέλθει ο καιρός να μετακινηθούν οι δεξα

Keywords
Τυχαία Θέματα