Κίνα: Πιστώσεις 10 δισ. για συνεργασία με την ανατ. Ευρώπη

16:32 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, ανακοίνωσε την Πέμπτη στη Βαρσοβία ότι η Κίνα ανοίγει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισεκ. δολαρίων για προγράμματα συνεργασίας με την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

«Για να εμβαθυνθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών και των περιφερειών μας, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει μια ειδική γραμμή πιστώσεων ύψους 10 δισεκ. δολαρίων, προορισμένη για την υποστήριξη προγραμμάτων συνεργασίας στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη οικονομία», δήλωσε ο Γουέν
μιλώντας ενώπιον ενός περιφερειακού οικονομικού

φόρουμ.

Ο Γουέν ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός σινο-κεντροευρωπαϊκού ταμείου για την προώθηση των επενδύσεων. «Η Κίνα θα δημιουργήσει επίσης ένα σινο-κεντροευρωπαϊκό ταμείο για τη συνεργασία στις επενδύσεις. Ο στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε σε πρώτη φάση 500 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε.

«Η Κίνα θα καλέσει τις επιχειρήσεις της να δημιουργήσουν τεχνολογικές και οικονομικές ζώνες στις χώρες σας στη διάρκεια των πέντε επόμενων ετών», διευκρίνισε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης.

Στο φόρουμ της Βαρσοβίας συμμετέχουν 16 πρωθυπουργοί της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, 450 επιχειρήσεις της περιοχής και 300 που ήρθαν από την Κίνα με τον Γουέν.

Η Κίνα επένδυσε μόνο 622 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή κατά την περίοδο 2004-2010, αλλά το ετήσιο ποσό αυτών των επενδύσεων διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEED).

«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης για να ανοίξουν αμοιβαία οι αγορές και οι εμπορικές ανταλλαγές να φτάσουν το 2015 τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός.

Η Κίνα «είναι έτοιμη να εισάγει περισσότερα εμπορεύματα προερχόμενα απ’ αυτή την περιοχή και να διευκολύνει τη συμμετοχή της σε εκθέσεις που οργανώνονται στην Κίνα», υποσχέθηκε. Ο Γουέν ανακοίνωσε πως «στο εγγύς μέλλον» θα υπάρξουν αποστολές επενδύσεων στην περιοχή, οι οποίες «θα ενθαρρύνουν επίσης τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη».

Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται μέχρι στιγμής φέτος, αλλά η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα