Αποδεσμεύεται το 17% του κονδυλίου για επιδόματα στο δημόσιο

15:42 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην αποδέσμευση του 17% του συνολικού κονδυλίου που αφορά διάφορα επιδόματα στο δημόσιο, κατέληξε κατά τη σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στους μήνες Απρίλιο και Μάιο. «Πιστεύουμε πως πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών το συντομότερο δυνατό να καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις για το πώς προτίθεται να μεταρρυθμίσει το σύστημα, να περικόψει επιδόματα

και να εξοικονομήσει δαπάνες σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό κεφάλαιο» δήλωσε, προσθέτοντας «πως είναι κοινή διαπίστωση πως και στον τομέα των υπερωριών, και στα ζητήματα που αφορούν τις βάρδιες και σε άλλα εξειδικευμένα και περίεργα επιδόματα γίνεται κατάχρηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως μετά από επιτακτικό αίτημα της Επιτροπής Οικονομικών έχει οριστεί τελικά για τις 8 Μαΐου σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών κατά την οποία αναμένεται ότι θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις δικές της εισηγήσεις. «Ελπίζουμε στις 8 του Μάη να μην μας επεξηγηθεί για ακόμη μια φορά πόσα χρήματα δαπανούμε σε επιδόματα, αλλά πώς θα εξοικονομήσουμε τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου, πατάσσοντας το φαινόμενο της κατάχρησης συγκεκριμένων επιδομάτων».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι η ίδια η Κυβέρνηση που εντόπισε ότι στα διάφορα επιδόματα που το δημόσιο πληρώνει υπάρχει πρόβλημα και ότι μαζί με αυτά που δικαιολογούνται, υπάρχουν πιθανώς και κάποια τα οποία είναι αδικαιολόγητα και αχρείαστα, προσθέτοντας πως ήταν με εισήγηση της Κυβέρνησης που δεσμεύτηκαν όλα αυτά τα επιδόματα, με την ξεκάθαρη υπόσχεση ότι εντός του μήνα Γενάρη το θέμα θα είχε συζητηθεί και ότι αποφάσεις θα λαμβάνονταν.

«Εχουμε φτάσει στο τέλος του Απρίλη, μπαίνουμε στο Μάη και ακούσαμε ότι ο διάλογος ο οποίος πρέπει να γίνει, δεν έχει καν ξεκινήσει. Και είναι να διερωτάται κάποιος αν για ένα ζήτημα και μια δημόσια δαπάνη την οποία η ίδια η Κυβέρνηση έκρινε ότι είναι πιθανώς προβληματική και πρέπει να εξεταστεί, αν χρειάστηκε μισός χρόνος για να ξεκινήσει ο διάλογος και έχει ο Θεός πότε θα τελειώσει» ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος του σοβαρότατη ανησυχία για το όλο θέμα, διευκρινίζοντας πως κατά τη σημερινή συζήτηση ο ΔΗΣΥ δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε μια νέα αποδέσμευση, επειδή χωρίς αμφιβολία υπάρχουν και επιδόματα τα οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένα.

«Αναμένουμε ότι στις 8 Μαΐου η Κυβέρνηση θα είναι πανέτοιμη με μια οριστική εισήγηση για το κάθε επίδομα, τι πρέπει να συνεχιστεί και τι πρέπει να τερματιστεί» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής τέλος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών έχει αποδεσμεύσει το 17% ώστε τα επιδόματα να καταβληθούν και το μήνα Μάιο αντί μέχρι τον Ιούνιο σε μια προσπάθεια να δώσουμε χρόνο στο διάλογο τον οποίο έχει ήδη ο νέος Υπουργός Οικονομικών συγκαλέσει.

Εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Οικονομικών. «Ηταν με παράκληση του Υπουργού ο οποίος ήθ

Keywords
Τυχαία Θέματα