Κατά αναδρομικής ισχύος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ΕΜΣ, Γερμανοί, Φινλανδοί και Ολλανδοί

18:17 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την οποία τάσσονται κατά της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με αναδρομική ισχύ, έστειλαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Αποστάσεις από τη θέση αυτή παίρνει η Κομισιον.

Οι  Υπουργοί

των τριών χωρών ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιουνίου για την ανάληψη από τον ΕΜΣ της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν καλέσει το Συμβούλιο Υπουργών να μελετήσει κατεπειγόντως προτάσεις ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημόσιου χρέους. Ανέφεραν στη συνέχεια ότι όταν θεσπιστεί ενιαίος  εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ΕΜΣ θα μπορούσε έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες υπό προϋποθέσεις, όπως η συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και η υπογραφή μνημονίου με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Στην επιστολή οι τρεις υπουργοί αναφέρουν ότι «ο ΕΜΣ μπορεί να αναλάβει απευθείας την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, αλλά τα υφιστάμενα προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν (πριν τεθεί σε λειτουργία ο ΕΜΣ) θα πρέπει να επιλυθούν από τα αρμόδια κράτη μέλη». Η ενέργεια αυτή «φωτογραφίζει» τις ισπανικές, τις ιρλανδικές, τις ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες.

Τα πράγματα τώρα περιπλέκονται σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ενθαρρυντικό είναι ότι  η Κομισιόν πήρε σήμερα σαφέστατες αποστάσεις από την επιστολή των τριών, με τον εκπρόσωπο να επιχειρεί να την υποβαθμίσει και να υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ολιβιέ Μπαγί,  η Επιτροπή παρέλαβε την επιστολή και την εκλαμβάνει ως συνεισφορά των τριών χωρών στις τεχνικές συζητήσεις που γίνονται σήμερα σε επίπεδο Ευρωζώνης για τη λειτουργία του μηχανισμού. Κληθείς από τους δημοσιογράφους να πάρει θέση επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε το σημείο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν εντολή στο Συμβούλιο να επεξεργαστεί  κατεπειγόντως προτάσεις προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών δημόσιου χρέους. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η θέση της Κομισιόν είναι ότι: 1) θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών και 2) να μπορεί ο ΕΜΣ να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα τις τράπεζες. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι χώρες της Ευρωζώνης και πως το όλο θέμα είναι ανοικτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα