Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

17:27 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για το μήνα Σεπτέμβριου, που διεξήγαγε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο μειώθηκε κατά 1,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Η χειροτέρευση αυτή οφείλεται

κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές, εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης στα υπό εξέλιξη έργα, καθώς και στη μεταποίηση, λόγω αρνητικότερων προσδοκιών για την παραγωγή.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο χειροτέρευσε ελαφρώς, ενώ στις υπηρεσίες και ανάμεσα
στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Αύγουστο.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο ΔΟΣ καταγράφει συνεχή πτώση γεγονός που αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία και προδιαγράφει συνέχιση της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν πιο αρνητικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τους, καθώς και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε μικρή επιδείνωση λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις πωλήσεις, καθώς
και στις παραγγελίες σε προμηθευτές τους επόμενους μήνες.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Τόσο η αξιολόγηση των επιχειρήσεων όσον αφορά τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books), όσο και οι προσδοκίες τους για την αναμενόμενη απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες, κατέγραψαν αξιοσημείωτη επιδείνωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση σε σύγκριση με τον Αύγουστο, λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στην παραγωγή τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και στις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες. Αρνητικότερες ήταν και οι προσδοκίες των περισσοτέρων επιχειρήσεων σχετικά με την αναμενόμενη παραγωγή και απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, παρέμεινε στα
ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. Οι αξιολογήσεις των καταναλωτών αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, κατά τον τελευταίο χρόνο, δεν παρουσίασαν ουσιαστικές μεταβολές και συνεχίζουν να κυμαίνονται γύρω από πολύ αρνητικά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες με την πλειοψηφία να αναμένει αύξηση στον αριθμό των ανέργων τους επόμενους 12 μήνες

Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αν

Keywords
Τυχαία Θέματα