Τις άριστες σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας επιβεβαίωσαν Πρόεδρος Χριστόφιας-Λαβρόφ

18:17 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις άριστες σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση που είχαν πριν λίγο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η 15λεπτη συνομιλία κάλυψε τις εξελίξεις στο Κυπριακό κι άλλα διμερή ζητήματα.

Κυβερνητική πηγή σε ερώτησή μας είπε πως δεν συζητήθηκε το θέμα του ρωσικού δανείου κι ότι ακόμη η Κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

Σε δηλώσεις

του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Λαβρόφ και τη Ρωσία «για τη συνεχή υποστήριξη αρχών στο Κυπριακό και εντός του ΣΑ και σ’ όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς.

«Ευχαριστώ τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη φιλία και συνεργασία που έχουμε σ’ όλους τους τομείς. Και προσωπικά το Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είναι πολύ καλός προσωπικός φίλος μου και της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι προσκάλεσε τον κ. Λαβρόφ στην Κύπρο και έλαβε θετική απάντηση.

«Περιμένω να τον δεχθώ στην Κύπρο να συνεχίσουμε τις φιλικές συνομιλίες μας».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τα εγκωμιαστικά σχόλια που έκανε για τη στάση της Ρωσίας σε σχέση με την Κύπρο.

«Υπάρχει μακρά παράδοση. Εχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιστορικά και θρησκευτικά. Η πίστη φέρνει πολλούς από τους ανθρώπους μας μαζί και σήμερα έχουμε ραγδαία αναπτυσσόμενες σχέσεις στο εμπόριο, την οικονομία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές», είπε.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ.

«Η παρούσα Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ  προωθεί περαιτέρω και βαθύτερα την εταιρική συμμαχία Ρωσίας – ΕΕ κι αυτό το εκτιμούμε», είπε.

Σε σχέση με το Κυπριακό το οποίο συζήτησαν, ο κ. Λαβρόφ είπε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ, τα οποία ξεκάθαρα παραθέτουν τις παραμέτρους της κατάστασης στην Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη και πρέπει να αποτελεί το σημείο που θα καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες του ΓΓ, των πέντε Μονίμων κι όλων των άλλων».

Τέλος, είπε πως αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο και ότι οι ημερομηνίες και η ατζέντα θα καθοριστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα