Η Βουλή ενέκρινε σήμερα αναθεωρημένα πολεοδομικά και άλλα τέλη για παρεχόμενες κρατικές υπηρεσίες

18:02 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθετικών κανονισμών περί πολεοδομίας και χωροταξίας, που αφορούν τα εισπραττόμενα από τις αρμόδιες Αρχές τέλη, προέβη σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αναθεωρηθούν τα δικαιώματα για παρεχόμενες κρατικές υπηρεσίες που επιβάλλονται με βάση τους υπό κατάργηση κανονισμούς και επιπρόσθετα να μετατραπούν τα καθοριζόμενα σε αυτούς ποσά των δικαιωμάτων από λίρες σε ευρώ.

Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν από όλους τους παρευρεθέντες στη σημερινή συνεδρία Βουλευτές, πλην του Κινήματος Οικολόγων

– Περιβαλλοντιστών, που διαφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, τροπολογία που εγκρίθηκε και αφορά την προσθήκη τελών και για φωτοβολταϊκά και άλλες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αναθεώρηση των δικαιωμάτων αυτών γίνεται στο πλαίσιο της εξέτασης επιπρόσθετων μέτρων για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε η αύξηση των δικαιωμάτων για υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος να αντισταθμίζεται με το πραγματικό κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Τα έσοδα που προκύπτουν από την επιβολή των πολεοδομικών δικαιωμάτων αποδίδονται υπό μορφή χορηγίας στις τοπικές Αρχές και αναμένεται ότι αυτά θα είναι αυξημένα με την έναρξη ισχύος των κανονισμών.

Το ύψος των αναθεωρημένων δικαιωμάτων έχει καθορισθεί σύμφωνα με την απαίτηση που προκύπτει από το Μνημόνιο Συναντίληψης και το ποσοστό αύξησης των τελών ή δικαιωμάτων για προσφερόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου θα κυμαίνεται από 17% έως 20% με υιοθέτηση της αρχής της ανάληψης αυτής της δαπάνης, δηλαδή το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας να καλύπτεται από το επιβαλλόμενο τέλος ή δικαίωμα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει οι στρογγυλοποιήσεις στα αναθεωρημένα δικαιώματα από το Υπουργείο Οικονομικών και μετά από διαβούλευση με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει προκύψει το καθορισμένο ύψος των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς.

Τα επιπλέον έσοδα, που θα εισπραχθούν από τα αναθεωρημένα δικαιώματα, αναμένεται να ανέλθουν στις 500.000 ευρώ για το 2013, ενώ τα συνολικά έσοδα που θα εισπραχθούν από το κράτος από όλα τα τέλη και δικαιώματα που θα αναθεωρηθούν αναμένεται μέχρι το 2016 να ανέλθουν στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στον πίνακα των επιβαλλόμενων δικαιωμάτων έχουν περιληφθεί πρόσθετα νέα δικαιώματα για υπηρεσίες, που δεν περιλαμβάνονται στους καταργηθέντες κανονισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα