Βουτιά στο βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας

16:55 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χαμηλότερο κόστος δανεισμού, από την είσοδο της και πάλι στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο του 2012, κατέβαλε την Πέμπτη η Ιρλανδία για την πώληση τρίμηνης διάρκειας χρέους, εξέλιξη που αποτελεί ακόμη ένα σημάδι της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα, μια εβδομάδα μετά την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η Ιρλανδία, η οποία άρχισε την σταδιακή επιστροφή της στις αγορές ομολόγων το περασμένο έτος, άρχισε την χρηματοδότηση της για τις ανάγκες του 2013 την περασμένη εβδομάδα, όταν πώλησε κρατικά ομόλογα, λήξης 2017, συνολικής αξίας 2,5 δισ.

ευρώ, ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου της από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά το τρέχον έτος.
Σε δημοπρασία την Πέμπτη, η Ιρλανδία πώλησε έντοκα γραμμάτια δημοσίου, τρίμηνης διάρκειας, αξίας 500 εκ. ευρώ, με την μέση απόδοση τους να πραγματοποιεί βουτιά στο 0,2%, από το 0,55% σε παρόμοια δημοπρασία τον περασμένο Νοέμβριο και από το 1,8% κατά την πρώτη δημοπρασία της από τον Ιούλιο.

Η Ιρλανδία είχε πωλήσει το ίδιο ποσό έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας σε πέντε περιπτώσεις από τα μέσα του περασμένου έτους, εν μέσω σταθερής ζήτησης, και η τελευταία πώληση υπερκαλύφθηκε 3,8 φορές. Στα σχέδια της είναι προβεί σε δύο περαιτέρω βραχυπρόθεσμες δημοπρασίες αυτό το τρίμηνο.

Η επιτυχής πώληση χρέους αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των χωρών της Ευρωζώνης που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, κάτι που βοήθησε επίσης την Ισπανία να μειώσει το κόστος δανεισμού της σε δημοπρασία ομολόγων την Πέμπτη, επιτρέποντάς της να καλύψει σχεδόν το 9% των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της για το έτος.
Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημοσίου (NTMA) της Ιρλανδίας έχει ως στόχο να αντλήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, μέσω της πώλησης μακροπρόθεσμου χρέους για την κάλυψη των υπόλοιπων χρηματοδοτικών αναγκών που θα χρειαστούν για το 2014 μετά τη διάσωση της χώρας, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη καλυφθεί μέσω δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα