Η τεχνική του Μπάλντινγκερ είναι ανύπαρκτη στην επιστήμη, λέει η κατηγορούσα Αρχή στην δίκη για τη δολοφονία Χατζηκωστή

18:30 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τις υποβολές της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Έλενας Κλεόπα ότι η τεχνική που χρησιμοποίησε ο μάρτυρας υπεράσπισης Ντορόν Μπάλντινγκερ, εμπειρογνώμονας από το Ισραήλ, για να κάνει τις μετρήσεις στο ελαστικό της  μοτοσικλέτας, που αποτελεί τεκμήριο και βρίσκεται εντός της αιθούσης του Κακουργιοδικείου, είναι σνύπαρκτη στην επιστήμη, συνεχίστηκε  η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, η δημόσια κατήγορος επικεντρώθηκε

στην τεχνική που χρησιμοποίησε ο μάρτυρας υπεράσπισης για να μετρήσει το ελαστικό της μοτοσικλέτας και να το συγκρίνει με το αποτύπωμα ελαστικού που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης, κατά τις έρευνες του στην Κύπρο, σε σχέση με την υπόθεση, προέβη σε εξέταση του ελαστικού της μοτοσικλέτας, που βρίσκεται ως τεκμήριο στην αίθουσα του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα τοποθέτησε το ελαστικό σε ένα ταψύ με άμμο, πήρε το αποτύπωμα και το σύγκρινε με το αποτύπωμα ελαστικού, που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος.

Στα πορίσματα της έκθεσής του, ο κ. Μπάλντινγκερ αναφέρει ότι το αποτύπωμα ελαστικού που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος δεν είναι το ίδιο με το ελαστικό της μοτοσικλέτας που κρατείται ως τεκμήριο, ενώ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η αστυνομία δεν προέβη σε ανάλυση του συγκεκριμένου αποτυπώματος που βρέθηκε στη σκηνή και ότι έστησε την υπόθεση σε ένα αποτύπωμα, που απλώς βρέθηκε στη σκηνή.

Ερωτηθείς από την κ. Κλεόπα πού έμαθε αυτή την τεχνική, ο κ. Μπάλντινγκερ είπε πως δεν είναι ειδικός σε αποτυπώματα ελαστικών, ωστόσο η τεχνική του είναι η απλή λογική και η σύγκριση των εικόνων που κάνει για να προβεί στα συμπεράσματά του, στα οποία δεν αναφέρεται αν δεν είναι σίγουρος.

“Η τεχνική σας είναι ανύπαρκτη στην επιστήμη”, είπε η κατηγορούσα Αρχή, η οποία σημείωσε πως ” για να μπορεί κάποιος να κάνει σύγκριση αποτυπώματος ελαστικού θα πρέπει να κάνει εντύπωμα μελανιού, το οποίο να εκτυπώσει σε μεμβράνη, να το βάλει πάνω από τη φωτογραφία του αποτυπώματος που βρέθηκε στη σκηνή και να κάνει τη σύγκριση”.

Ακολούθως, η κ. Κλεόπα κάλεσε το μάρτυρα να αναφέρει στο δικαστήριο αν ο αέρας που έχει μέσα το ελαστικό επηρεάζει τη σύγκριση δύο χρόνια μετά.

Ο κ. Μπάλντινγκερ είπε: “Δεν ξέρω. Δεν είμαι ειδικός στα ελαστικά. Ωστόσο, αυτό το ελαστικό είναι πολύ σκληρό”.

Πρόσθεσε πως αν η αστυνομία έπαιρνε όσα περισσότερα αποτυπώματα μπορούσε από τη σκηνή του εγκλήματος τότε ίσως θα μπορούσε να έβρισκε κάτι που να συνέδεε τη μοτοσικλέτα που υπάρχει ως τεκμήριο με τη σκηνή του εγκλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα