Ο Οζάλ είχε συμφωνήσει με τον Μπους για επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζει σύμβουλος του Τούρκου πρώην Προέδρου

17:55 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ είχε συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού, όμως η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε λόγω των εμποδίων που προέβαλε ο τότε ηγέτης των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον σύμβουλου του Οζάλ, Τ/κ Μπουλέντ Σεμιλέρ.

Μιλώντας στο δημοσιογράφο της εφημερίδας “Χαβαντίς” Μετέ Τουμερκάν, ο κ. Σεμιλέρ ανέφερε ότι μετά τη λήξη της πρώτης κρίσης του πολέμου του Κόλπου, ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος (τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ), ρώτησε

τον Οζάλ τί μπορεί να κάνει για τον ευχαριστήσει για τη βοήθεια της Τουρκίας στον πόλεμο. Ο Οζάλ τότε του απάντησε να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού. Ο Μπους, ανέφερε ο Σεμιλέρ, αμέσως έδωσε τις απαραίτητες εντολές για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είχε ληφθεί υπόψη ο παράγοντας Ντενκτάς, ο οποίος απέτρεψε την επίτευξη λύσης.

Σύμφωνα με τον Τ/κ σύμβουλο του Τούρκου πρώην Προέδρου, ο Οζάλ είχε καλέσει τον Ραούφ Ντενκτάς στην Άγκυρα και ο Μεσούτ Γιλμάζ (τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας) θα συναντούσε στο Παρίσι τον Έλληνα ομόλογό του «και έτσι η δουλειά θα τέλειωνε». Ο Ντενκτάς διαμήνυσε ότι ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να πάει στην Αγκυρα, πρόσθεσε ο Σεμιλέρ, λέγοντας ότι τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε το προεδρικό αεροσκάφος στα κατεχόμενα και πήγε στην Αντάλεια όπου προσκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη για φαγητό. Στη συνάντηση, ανέφερε, και ενώ ο Οζάλ προσπαθούσε να του εξηγήσει τί γινόταν, ο Ραούφ Ντενκτάς έβγαζε φωτογραφίες το χώρο, το περιβάλλον και τον παπαγάλο που ήταν εκεί. Εντάξει, τον ρώτησε στο τέλος της κουβέντας ο Οζάλ, «εντάξει» απάντησε ο Ντενκτάς.

Στη συνέχεια, ανέφερε ο Σεμιλέρ, ο Οζάλ έδωσε διαταγή να μεταφερθεί ο Ραούφ Ντενκτάς πίσω στα κατεχόμενα με το προεδρικό αεροσκάφος και μετά να μετέφερε τον ίδιο στην Άγκυρα για να πάρει την απάντηση ότι το αεροπλάνο ήταν ήδη στην Άγκυρα. Είχε πάει ο Ραούφ Ντενκτάς για να επισκεφθεί δήθεν το στρατιωτικό νοσοκομείο Γκιούλχανε. Όμως, συνέχισε ο Σεμιλέρ, δεν πήγε στο νοσοκομείο αλλά στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Αλπασλάν Τουρκές και τον τότε αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Την επομένη, σημείωσε, είχε συνεδρία η τουρκική Βουλή, ενώ η “Χουριέτ” είχε τίτλο «Ο Οζάλ πουλά την Κύπρο, φεύγει από τα χέρια μας».

Ο Σεμιλέρ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που άρχισαν για το άνοιγμα των Βαρωσίων κατόπιν οδηγιών του Οζάλ, καθώς επίσης και στα σχέδια που ετοίμασαν για τα Βαρώσια. Αναφέρει ότι επειδή στην ομάδα που είχε συσταθεί αρχικά από την τουρκική κυβέρνηση συμμετείχε και ένας Ρωμιός (Ελληνας της Κωνσταντινούπολης), ονόματι Νίκος, ο Ραούφ Ντενκτάς, όταν το ανακάλυψε, αρνείτο να μιλήσει και του είχε πει ότι όταν βλέπει Ρωμιό «οι τρίχες μου σηκώνονται». Τελικά τα σχέδια για τα Βαρώσια δεν μπόρεσαν να τα εκπληρώσουν, λόγω των εμποδίων που προέβαλλε ο τουρκικός στρατός.

Keywords
Τυχαία Θέματα