Η Μάλτα αρνείται ελλιμενισμό πλοίου με μετανάστες

21:31 6/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απαγορεύσει τον ελλιμενισμό φορτηγού πλοίου το οποίο περισυνέλεξε 120 μετανάστες από την ακτή της Λιβύης, παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ να το πράξει για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της χώρας Μανουέλ Μάλια δήλωσε ότι ο καπετάνιος του πλοίου “Σαλαμίς” με σημαία Λιβερίας αγνόησε οδηγίες που δόθηκαν από τις μαλτέζικες αρχές αλλά και την Ιταλία να μεταφέρει τους μετανάστες πίσω στο έδαφος της Λιβύης.

Οι

μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλοίο περίπου 39 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης και θα έπρεπε να μεταφερθούν στη Λιβύη που ήταν το κοντινότερο λιμάνι όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης δήλωσε ο Μαλτέζος Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα η Επίτροπος Σεσίλια Μάλμοστρομ δήλωσε ότι οι μετανάστες ήταν πλησιέστερα στη Μάλτα και εκεί θα έπρεπε να μεταφερθούν και ότι ο καπετάνιος έπραξε το καθήκον του.

Γιατροί από την Μάλτα που εξέτασαν τους μετανάστες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα έπρεπε το πλοίο να εκκενωθεί λόγω ιατρικών περιστατικών και ότι κανείς δεν είχε πρόβλημα υγείας.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία επιμένει ότι ποτέ δεν δόθηκαν οδηγίες είτε από την Μάλτα είτε από την Ιταλία για μεταφορά των μεταναστών πίσω στη Λιβύη.

Ανάμεσα στους μετανάστες περιλαμβάνονται έγγυες, μία τραυματίας και ένα πεντάμηνο βρέφος, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα