Η ΚΙΣΑ εκφράζει ικανοποίηση για αποφάσεις σε σχέση με καταγγελία σε βάρος του ΡΙΚ

15:39 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση εκφράζει η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) για τις αποφάσεις της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και την επιβολή χρηματικού προστίμου, ύψους 3 χιλ. ευρώ, στο ΡΙΚ μετά από καταγγελία της Κίνησης για «πρόκληση ξενοφοβίας και ρατσιστικού μίσους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 27 Ιουνίου 2013, η ΚΙΣΑ

κατήγγειλε το ΡΙΚ και την εκπομπή «μαζί στο ΡΙΚ» στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, στην Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης και στον Γενικό Εισαγγελέα, για το περιεχόμενο δηλώσεων του ηθοποιού Κωστάκη Κωνσταντίνου που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή.

Η καταγγελία αφορούσε την παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικού) Νόμου του 2010 [117(Ι)/2010], του περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011 [Ν. 134(Ι)/2011] και του περί Ίσης Μεταχείρισης (Φυλετική ή Εθνοτική Καταγωγή) Νόμου του 2004 [59(I)/2004].

Όπως αναφέρει η Κίνηση, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε την καταγγελία της ΚΙΣΑ και αποφάσισε ότι το περιεχόμενο της εκπομπής συνιστά παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου απεφάνθη ότι «στην παρούσα υπόθεση υπάρχει παράβαση του άρθρου 18(Β) του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικού) Νόμου του 2010 [117(Ι)/2010]», σύμφωνα με το οποίο «το Ίδρυμα απαγορεύεται να μεταδίδει προγράμματα που να περιέχουν πρόκληση μίσους, βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνότητας» και αποφάσισε να επιβάλει στο Ίδρυμα το διοικητικό πρόστιμο των 3 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ η Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων διερευνά την καταγγελία, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης και παρέπεμψε την ΚΙΣΑ στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα