Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να σώσει 100 χιλιάδες ζωές το χρόνο

13:10 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) μπορεί να σώσει 100 χιλιάδες ζωές το χρόνο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), το οποίο ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης μιας Καρδιάς», για εκπαίδευση του κοινού στον τρόπο επανεκκίνησης της καρδιάς κάποιου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Σε ανακοίνωσή του, το ERC αναφέρει ότι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης μιας Καρδιάς» διεξάγεται στις 16 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με διοργανωτή το ERC και στοχεύει στη βελτίωση των πολύ χαμηλών ποσοστών επιβίωσης ατόμων,

που υπέστησαν εκτός νοσοκομείου καρδιακή ανακοπή.

Όπως προσθέτει, τη συγκεκριμένη ημέρα, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διδαχθούν πώς να αναζωογονούν ένα θύμα καρδιακής ανακοπής και να χρησιμοποιούν ένα αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (ΑΕΑ).

Αφίσα της εκστρατείας, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια θα διανεμηθούν σε διάφορες γλώσσες και θα διεξαχθούν εκδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την υποστήριξη των εθνικών οργανισμών αναζωογόνησης.

Σύμφωνα με το ERC κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, ενώ οι καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου συμβαίνουν οπουδήποτε, όπως π.χ. στον δρόμο, στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια άσκησης ή οποιασδήποτε άλλης έντονης δραστηριότητας.

Σήμερα, προσθέτει η ανακοίνωση, λιγότερο από 1 στους 10 ασθενείς επιβιώνουν. Η παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενο αυξάνει την επιβίωση κατά 2 με 3 φορές, εντούτοις, σήμερα παρέχεται μόνο σε 1 από 5 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου.

Ο ERC αναφέρει ακόμα πως «αυξάνοντας αυτό το ποσοστό μπορεί να σωθούν 100.000 ζωές στην Ευρώπη τον χρόνο» και συμπληρώνει ότι η ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο κυμαίνεται στην Ευρώπη, με πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως 12% στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, 15% στη Γερμανία, έως πολύ υψηλά ποσοστά στην Ολλανδία (61%) και Σουηδία (59%).

Keywords
Τυχαία Θέματα