Κ.Χατζηγιάννης: Ο ΟΑΣΕ μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

12:58 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη σημασία της συμβολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναφέρθηκε με παρέμβασή του στη Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ως προς την ενίσχυση της αναγκαίας αποδοτικότητας κόστους, της συμπληρωματικότητας και συνέργειας προκειμένου να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που προκλήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και προς επίτευξη του στόχου μιας κοινότητας ασφάλειας.

Κατά τη

συζήτηση του θέματος για τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ασφάλεια, στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης που ολοκληρώθηκαν χθες στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επέδρασε οριζόντια στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση των πολλαπλών διασυνοριακών προκλήσεων.

Επισημαίνοντας, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ότι τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας απειλούν τις θεμελιώδεις αρχές και το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ, ο κ. Χατζηγιάννης παρέθεσε στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία καταδεικνύουν την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη μεταξύ Ιουλίου 2012 και Ιουλίου 2013, με την Κύπρο να καταγράφει την ταχύτερη αύξηση της ανεργίας, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, αγωνίζεται για να συνέλθει από το σοκ της πρωτοφανούς και έντονα αμφισβητούμενης διάσωσης με ιδία μέσα και της βίαιης συρρίκνωσης του τραπεζικού της τομέα που επιβλήθηκαν στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης αποδοτικότητας, συμπληρωματικότητας και συνέργειας προς μια αναπροσαρμοσμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι τρέχουσες και επερχόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως ήταν και η προτροπή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ στην ενδιάμεση έκθεσή της, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Κύριο στόχο, είπε, αποτελεί η διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Βάσης Άμυνας και Τεχνολογίας, η οποία θα καταστεί κινητήρια δύναμη για νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και καινοτομία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την παγκόσμια μετανάστευση, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτή σημειώνει αύξηση παρά την οικονομική ύφεση, αλλά και εξαιτίας αυτής.

Αναφερόμενος στην αυξητική τάση της μετανάστευσης από χώρες του Βορρά προς τις χώρες του Νότου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπογράμμισε ότι η ανάγκη περιορισμού της νόμιμης μετανάστευσης σε τομείς όπου υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις εξακολουθεί να ισχύει για χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις.

Πρέπει, δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης, να ενισχυθεί περαιτέρω ο διάλογος μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, παράλληλα με τις προσπάθειες για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και της παράνομης μετανάστευσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα