Η Ισπανία θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για την οικονομία

16:13 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία θα αναθεωρήσει προς τα πάνω σύντομα τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη και εργασία, καθώς ανακάμπτει μετά από ύφεση διάρκειας δύο χρόνων, δήλωσε, τη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, o Υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκουίντος δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους, στη Μαδρίτη, ότι «στις 27 Σεπτεμβρίου θα αναθεωρήσουμε θετικά τις προβλέψεις για την ανεργία για φέτος και θα αναθεωρήσουμε προσεκτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανεργία για το 2014».

Οι τελευταίες προβλέψεις της Κυβέρνησης

προνοούν για μια ύφεση της τάξης του 1,3% στην γενική ανάπτυξη του 2013, προτού να στραφεί η χώρα στην ανάπτυξη της τάξης του 0,5% το 2014.

Η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 1,6% το 2012.

Τώρα, η αύξηση των εξαγωγών και μια χαλάρωση στη πτώση των δαπανών των νοικοκυριών, «μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ισπανική οικονομία έχει εξέλθει της ύφεσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξέλθει της κρίσης», είπε ο κ. ντε Γκουίντος.

Επανέλαβε την πρόβλεψη της Κυβέρνησης ότι η οικονομία θα εξέλθει της ύφεσης εντός του παρόντος τριμήνου, στην οποία έχει παραμείνει για τα τελευταία δύο χρόνια, με μια «πολύ ελαφρά» άνοδο του ΑΕΠ να αναμένεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Η ανεργία προβλέπεται προς το παρόν να ανέλθει στο 27,1% στο τέλος αυτού του χρόνου και στο 26,7% το 2014. Μειώθηκε στο 26,2% το 2ο τρίμηνο του χρόνου λόγω των καλοκαιρινών προσλήψεων.

Η συντηρητική Κυβέρνηση της Ισπανίας έχει υποσχεθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και έχει επιβάλει σκληρές περικοπές και φόρους προς αυτό το σκοπό από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2011.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε το στόχο του 6,5%», που τέθηκε για το 2013 χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, ανέφερε ο κ. ντε Γκουίντος, τη Δευτέρα.

«Πριν από ένα χρόνο η Ισπανία αποτελούσε πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία και για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε, «τώρα όχι».

Keywords
Τυχαία Θέματα