Η αμερικανική ΝSA φέρεται να παρακολουθούσε το δίκτυο της Belgacom

15:39 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αμερικανική αρχή εθνικής ασφαλείας (NSA) φέρεται να παρακαλουθούσε το δίκτυο της Belgacom (της δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών του Βελγίου) από το 2011, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Tύπου που βασίζονται στις αποκαλύψεις της υπόθεσης «Snowden».

Οπως επισημαίνει σήμερα η βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα έδειξε ότι οι παρακολουθήσεις αφορούσαν κυρίως τη θυγατρική της Belgacom, Bics, η οποία είναι υπεύθυνη διαχείρισης των διεθνών τηλεπικοινωνιών. Οι

παρακολουθήσεις αφορούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με χώρες όπως η Υεμένη, η Συρία και άλλες, οι οποίες κρίνονται «ύποπτες» από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές ασφαλείας, είναι σαφές ότι η NSA εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν έχει αποδειχθεί επίσημα. Δεν αποκλείεται πάντως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο να κληθεί να δώσει εξηγήσεις, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα, ενώ η Belgacom έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας τα στοιχεία που διαθέτει στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας.

Από την πλευρά του ο Βέλγος Πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο δήλωσε ότι εάν αυτή η υπόθεση επιβεβαιωθεί και πρόκειται πράγματι για ηλεκτρονική κατασκοπεία, η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτή την επέμβαση και την παραβίαση της λειτουργίας της δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών. «Η κυβέρνηση θα λάβει σε αυτή την περίπτωση τα κατάλληλα μέτρα» , ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα