Η ΕΔΟΝ επέδωσε προτάσεις για ζητήματα νεολαίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

15:35 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεκαπεντασέλιδο έγγραφο με προτάσεις που αφορούν 16 θεματικές ενότητες, για τα ζητήματα νεολαίας, Παιδείας, νέων εργαζόμενων και της ανεργίας, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η ηγεσία της ΕΔΟΝ και το Εκτελεστικό της Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις τους θα μελετηθούν.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την πορεία του Μνημονίου, είπε,

προσθέτοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία, είναι μια αδιέξοδη πολιτική που στοχοποιεί τη νέα γενιά και αυξάνει την ανεργία.

“Οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει. Το έχουμε δηλώσει αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι η ανεργία αυξάνεται. Η νεανική ανεργία έχει αγγίξει το 44% και οι προβλέψεις είναι ότι θα αυξηθεί πέραν του 50%, για αυτό καλέσαμε την Πολιτεία, καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφουγκραστεί τις έγνοιες, τις ανησυχίες των νέων και τις δικές μας προτάσεις, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Καράμανος ανέφερε πως “είναι δύσβατος και πολύ ανηφορικός αυτός ο δρόμος που ακολουθούμε, του Μνημονίου, και καλούμε την ίδια την ΕΕ να αλλάξει ρότα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική αν θέλουμε πραγματικά να φέρουμε την ανάπτυξη και να μη ενοχοποιείται η νέα γενιά εξαθλιώνοντάς την και οδηγώντας την στη φτωχοποίηση”.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις που κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καράμανος είπε ότι “πολύ βασικές προτάσεις αφορούν το ζήτημα της ανεργίας”.

Εχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο, σημείωσε, να προχωρήσουν άμεσα προγράμματα στήριξης και κατάρτισης των άνεργων για να μπορέσουμε να δώσουμε στους νέους μέτρα ανακούφισης.

Συγκεκριμένα για την ανεργία, ανέφερε, του έχουμε πει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κάρτα των άνεργων νέων, για να μπορούν να εξυπηρετούνται δωρεάν από τις δημόσιες συγκοινωνίες, να τους παρέχεται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και για άλλα τέτοια ζητήματα που προκύπτουν.

Εχουμε αναφέρει, συνέχισε, το ζήτημα των μαθητών με την επιβολή κομίστρων. Εχουμε διαφωνήσει με την επιβολή κομίστρων, αυξάνονται οι άποροι και δεν μπορούμε να φορτώνουμε τους μαθητές μας με 200 ευρώ το χρόνο, πρόσθεσε.

“Εχουμε, επίσης, αναφέρει το ζήτημα των φοιτητών, για τους οποίους θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η δημόσια δωρεάν παιδεία. Του έχουμε μεταφέρει τη δική μας ανησυχία για το θέμα της παραφιλολογίας σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα και μας είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και από πλευράς των ιδιωτικών Πανεπιστημίων πρέπει να μειωθούν και άλλο τα δίδακτρα, διότι βλέπουμε φοιτητές να τερματίζουν τις σπουδές τους, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης”, συμπλήρωσε.

Του αναφέραμε ακόμη, είπε, το θέμα της εκποίησης περιουσιών. “Νεαρά ζευγάρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το μεγάλο ζήτημα και εμείς καλέσαμε τον Πρόεδρο με μια νομοθετική ρύθμιση να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία, διότι τα νεαρά ζευγάρια και οι νέοι δεν μπορούν να φορτωθούν άλλο αυτή τη στιγμή τα βάρη της κρίσης και τα εγκλήματα των τραπεζών”, σημείωσε.

Ο κ. Καράμανος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για το Κυπριακό και κυρίως για τα ζητήματα της άτυπης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τη Δευτέρα αλλά και του κοινού ανακοινωθέντος.

“Εμείς του δηλώσαμε απερίφραστα ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λύσης ότι αν συνεχιστεί (η επιδίωξη) διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη συγκεκριμένη βάση με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, τότε είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες από πλευράς του Προέδρου”, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα