Χωρίς διαπραγματευτική βάση δεν μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες

14:55 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στόχος οι συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος το Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δηλώνοντας ότι “για να επαναρχίσει διάλογος ή μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία (στο Κυπριακό), πρέπει να υπάρξει επαρκής διαπραγματευτική βάση, απολύτως αποκρυσταλλωμένη, μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε αμφισβήτησης”.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Ομήρου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιμείνει

ώστε να υπάρξει μια διαπραγματευτική βάση, ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα περιέχει τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λύσης, “μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, ανθρώπινα δικαιώματα, θεμελιώδεις ελευθερίες όπως ορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο” και είπε πως “χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι νοητό να επαναρχίσουν συνομιλίες”.

Διερωτήθηκε, επίσης, πώς ο Τ/κ ηγέτης θα ανταποκριθεί θετικά σε μια κοινή διακήρυξη, αφού “προφανώς θα πρέπει να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα θέσεις του και διακηρύξεις του και απαιτήσεις του για διπλή κυριαρχία ή για το ότι το κατάλοιπο εξουσίας που θέλει να μπει στο κοινό ανακοινωθέν θα ανήκει στις περιφερειακές κυβερνήσεις ή στα λεγόμενα συνιστώντα κρατίδια”.

Υπενθυμίζοντας πως οι ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο έχουν μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και όλες τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως δεν μπορεί αυτά να εφαρμόζονται κατά τρόπο επιλεκτικό και “πολύ περισσότερο που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της ΕΕ, άρα ουσιαστικά οι κανόνες αυτοί είναι κανόνες αναγκαστικού δικαίου για την Κύπρο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα