Ο Λιλλήκας καλεί τον Πρόεδρο να παραμείνει σταθερός στις προϋποθέσεις που εξήγγειλε

15:01 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα ότι η άτυπη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου δεν θα είναι ένας έντεχνος τρόπος παράκαμψης των προϋποθέσεων που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες άνευ όρων ή στη βάση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα στηρίζεται σε εποικοδομητικές ασάφειες, που κάθε πλευρά θα ερμηνεύει όπως θέλει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις τους, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας για ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο

κ. Λιλλήκας είπε ότι τους έχει ξαφνιάσει αλλά γέννησε και πολλά ερωτήματα η ανακοίνωση από μέρους της προεδρίας για την άτυπη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ντερβίς Έρογλου.

«Εάν αληθεύουν», είπε, «τα σημερινά δημοσιεύματα φαίνεται ότι ο Τ/Κ διαπραγματευτής στη χθεσινή συνάντηση, που είχε με τον Ε/Κ διαπραγματευτή, συνέχισε να είναι αδιάλλακτος και ουσιαστικά να μη δείχνει κανένα σημείο ετοιμότητας από τουρκικής πλευράς, για συναίνεση αλλά και για σύγκλιση στα καίρια ζητήματα, που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προϋποθέσεις, για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας «ο κ. Έρογλου σε χθεσινές του δηλώσεις επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη και για δύο λαούς». Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν πήρε την πρωτοβουλία αυτή για την άτυπη συνάντηση».

«Δεν γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τον κ. Ερογλου να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις και να αποδεχθεί τις προϋποθέσεις του Προέδρου, γιατί εμείς θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος είναι οι ελάχιστες που μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά, για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, που να οδηγεί πραγματικά σε μια λύση που να είναι δίκαιη και βιώσιμη», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι «με αυτά τα δεδομένα η συνάντηση, που προέκυψε από την πρωτοβουλία του Προέδρου, μπορεί να καταστεί η αφετηρία, για την άσκηση πιέσεων από διεθνείς κύκλους πάνω στη δική μας πλευρά, για εγκατάλειψη των προϋποθέσεων για το κοινό ανακοινωθέν».

Κάλεσε, παράλληλα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός στις προϋποθέσεις που εξήγγειλε και τις οποίες η Συμμαχία Πολιτών στήριξε δημόσια.

Επίσης, τον κάλεσε κατά την άτυπη συνάντηση της Δευτέρας να ξεκαθαρίσει ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί κορυφαίας σημασίας ζήτημα και πρόσθεσε πως τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναίρεσε από μόνος του αυτή τη βασική προϋπόθεση, που ο ίδιος έθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα